Povežite se sa nama

Magazin

ENTONI HOPKINS: Glumac instinkta je najveće iznenađenje dodjele Oskara

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Britansko američki glumac Entoni Hopkins je dobitnik Oskara za najboljeg glavnog glumca i najveće je iznenađenje ovogodišnje dodjele nagrada Američke filmske akademije, imajući u vidu da je većina očekivala da ovo priznanje posthumno dobije Čedvik Bozman, koji je preminuo prošle godine.

Iznenađenje je utoliko veće što je ovogodišnja ceremonija bila po svemu drugačija ne samo zato što je bila skromnija, nego što bi se moglo reći da su se organizatori po temama filmova koje su nagradili potrudili da ona bude politički korektnija.

Nagrađena su ostvarenja čije su teme okrenute običnom, malom čovjeku, a laureati i laureatkinje su bili rasno raznolikiji nego ranije.

Taj „inkluzivni ključ“ je zakazao kada je u završnici Hopkins proglašen za najboljeg glavnog glumca.

Međutim, ima i onih koji vjeruju da je inkluzivna komponenta zadovoljena upravo zato što je nagrada dodijeljena Hopkinsu koji je u 83. godini, najstariji dobitnik Oskara.

Uz to uloga u filmu „Otac“, za koju je drugi put u karijeri osvojio zlatnu statuetu, a gdje igra dementnog starca, ide u prilog borbi protiv ejdžizma.

Sam Hopkins je bio istinski iznenađen Oskarom budući da ga je vijest zatekla u rodnom Velsu odakle se javio video porukom iskazavši duboko poštovanje prema preminulom kolegi Čedviku Bozmanu, dodajući još da je pravi dar dobiti Oskara u njegovim godinama.

Hopkins ima status jednog od najvećih glumaca današnjice, a najprepoznatljiviji je po komplikovanim ulogama likova čiji su karakteri na ivici bezumlja, kakav je uostalom i njegov Hanibal Lektor, psihijatar i serijski ubica iz filma „Kad jaganjci utihnu“ koga je odigrao zastrašujuće sugestivno.

Interpretirajući ga, izabrao je, između ostalog, da ne trepće dok govori, a i druge njegove glumačke improvizacije poput onog neizrecivog zvuka koji ispušta dok evocira sećanje na obrok od ljudskog mesa učinili su ga ikonom u filmskom svetu.

Sam sebe opisuje kao glumca „instinkta“, a, prema sopstvenim riječima, najveći uticaj na njega je imao Ričard Barton.

Poznat je i po svojim pripremama za uloge budući da je spreman da koliko god da je to potrebno izgovara replike naglas dok mu ne zazvuče prirodno.

Prepoznatljiv je i po punokrvnim karakterizacijama ličnosti iz stvarnog života kao što su Adolf Hitler, Pablo Pikaso, Ričard Nikson…

Vlasnik je više od 60 prestižnih nagrada.

Tri puta se ženio, a iz prvog braka ima ćerku glumicu i pjevačicu Abigail Hopkins. Borio se i uspio da pobijedi alkoholizam, a smiruju ga hobiji – muziciranje na klaviru i slikanje.

 

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije