Connect with us

Magazin

LIČNI PODACI NA INTERNETU: Provjerite šta Google zna o vama

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Koristeći Googleove usluge, ne samo pretraživač već i druge alate kao što je Gmail, kompanija prikuplja informacije o korisnicima. Prikupljene informacije Google koristi za personalizaciju oglasa, u nadi da će biti precizniji i profitabilniji. Takođe, korisnici imaju i mogućnost da isključe praćenje ako to žele, piše Independent.

Klikom na stranicu Google Ad settings otvara se velika lista interesa koja je raspoređena u pojedinačne dijelove. Na vrhu se nalazi opcija za isključivanje personalizacije, ako želite da Google ne prikuplja te podatke.

Mnogi dijelovi ličnih podataka mogu biti nejasni i besmisleni. Međutim, neke kategorije mogle bi biti šokantno tačne. Posebno vrijedi obratiti pažnju na specifične demografske podatke, kao što su nivo obrazovanja, pol, posao i godine.

Većina velikih internet kompanija ima funkcije koje vam omogućavaju da vidite koje podatke su prikupili o vama koje mogu prodati oglašivačima.

Na Facebooku, na primjer, možete otići na stranicu “vaše informacije” i doći do dijela “oglasi i preduzeća”, gdje možete pronaći ne samo ono što Facebook misli da vas zanima već i kompanije koje su koristile vaše podatke ili otpremile vaše kontakt.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije