Connect with us

Magazin

NEOBIČNA ODLUKA: Bivša gradonačelnica Geteborga sada vozi komunalni kamion

Published

on

An-Sofe Hermanson je bila gradonačelnica Geteborga, a sada vozi komunalni kamion. Odbila je da radi mnogo bolje plaćene poslove.

Prije nego što će 2016. godine postati čelnica drugog najvećeg grada u Švedskoj, bila je savjetnica ministra. Politički je marginalizovana nakon što su socijaldemokrate ostvarile loš rezultat na izborima 2018. godine.

Trenutno radi za komunalno preduzeće Renova koje je u javnom vlasništvu. Govoreći o tome zašto se odlučila da bude vozačica, kazala je da je to za nju dobra odluka i da joj je dovoljno da plati troškove koje ima.

Njen životni put je drugačiji od mnogih drugih koji završe političku karijeru. Većina njih pronađe dobro plaćene poslove u privatnom sektoru ili postanu savjetnici pružanjem konsultantskih usluga.

I njena profesionalna karijera je mogla biti poput karijere njenih kolega. Tvrdi da joj je bilo ponuđeno radno mjesto u poslovima za odnose sa javnošću. Ponudu je odbila i odlučila se da postane vozačica. Prema riječima Hermanson, dok je bila djevojka, otac joj je savjetovao da položi za vozačicu i to je učinila.

Sada, odjevena u narandžastu uniformu, vozi kamion skupljajući smeće po gradu kojim je upravljala. Istakla je da je sugrađani često prepoznaju i da s njom žele da razgovaraju.

Izjavila je da je posao  težak, ali da ima svojih prednosti. Kao prednosti je navela radno vrijeme i vikende u kojima nema kriznih sastanaka i neprestanih telefonskih poziva.

Smatra da poslovi za odnose sa javnošću i drugi slični poslovi nisu za nju. Međutim, njena odluka da postane vozačica kamiona nije baš slučajna. Ova 57-godišnjakinja je sa 19 godina počela raditi u Volvu.

Potom je postala članica Sindikata metalskih radnika i omladinskog foruma Socijaldemokratske partije. Postala je prepoznatljiva kao glasna zagovornica radničkih prava.

Mnogi švedski mediji su pozitivno pisali o njenoj odluci da bude vozačica komunalnog kamiona. Mnogi su sumnjali da je riječ o političkom performansu, ali je javnost ubrzo shvatila da se Hermanson istinski odlučila da prestane biti političarka, navodi online izdanje magazina Politico.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije