Connect with us

Magazin

RIJETKI MODEL FORDA: Na prodaju “ispod cijene” – skoro 600 hiljada dolara

Published

on

Cijene aktuelnog modela Ford GT prelaze iznos od milion dolara na tržištu polovnih automobila, tako da se primjerci prethodne generacije čine pristupačnim, a to posebno važi za rijetki GTX1 iz 2006. godine koji je ponuđen na prodaju.

Automobil prodaje kompanija RK Motors u Šarlotu, prešao je svega 2.824 km i košta 596.900 dolara.

GTX1 je dizajnirao Kip Eving, a nedugo nakon što je automobil predstavljen kao koncept na sajmu SEMA 2005. godine, Ford se obratio Genaddi Design Grupi kako bi se pokrenula proizvodnja. U početku je planirana proizvodnja 500 primjeraka, no znatno je smanjena, tako da se vjeruje da je proizvedeno svega između 50 i 100 primjeraka.

Nema sumnje da se radi o veoma rijetkom modelu, a primjerak koji se prodaje je šesti proizvedeni. Lakiran je u Mark II Black Clearcoat crnu boju sa srebrenim linijama preko karoserije.

U poređenju sa standarnim Fordom GT, modeli GTX1 imaju krovni panel od karbonskih vlakana koji se može ukloniti, prepoznatljive patosnice i drugačija sjedišta, Automobil ima i plastični stražnji vjetrobran koji se može ukloniti, Accufab X-pipe izduvni sistem visokih performansi te opcioni McIntosh audiosistem s Bluetoothom.

GTX1 pokreće isti 5,4-litarski V8 motor s kompresorom, koji isporučuje 550 KS i 678 Nm obrtnog momenta. Motor je uparen sa 6-stepenim manuelnim Ricardo mjenjačem koji snagu šalje na stražnje točkove.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije