Connect with us

Zanimljivosti

EGIPAT: Arheolozi pronašli mumije sa zlatnim “jezikom”

Published

on

Tim, na čijem je čelu Katlin Martinez sa Univerziteta Santo Domingo u Dominikanskoj Republici, radio je u hramu Taposiris Magna u zapadnoj Aleksandriji kada je otkriveno 16 grobnih okvira iz grčke i rimske ere.

Na nekropoli u Sakari otkiveni su drevni kovčezi, grobnice i pogrebni hram, a mumije loše očuvanosti pronađene su unutar kovčega, prema objavi egipatskog Ministarstva turizma i antikviteta.

“Arheolozi su otkrili ostatke pozlaćenog kartona”, istakli su iz ministarstva, kao i amulete od zlatne folije u obliku jezika koje su stavljene u usta mumija.

To je, vjeruju, bio poseban ritual kako bi se osiguralo da mrtvi mogu razgovarati sa sudom boga Ozirisa u zagrobnom životu.

Martinez je izdvojila dvije mumije kao najznačajnije među nalazima. Na jednoj se nalazi pozlaćeni ukras koji prikazuje Ozirisa, boga zagrobnog života, dok se na drugom nalazi kruna ukrašena rogovima i zmijom na čelu. Na prsima je pozlaćeni ukras s ogrlicom sa koje visi glava sokola, simbola boga Horusa.

Drugo važno otkriće bila je pogrebna maska za ženu, prema riječima Kaledu Abo El Hamdu, generalnog direktora Aleksandrijskog odjeljenja Ministarstva za antikvitete.

Takođe, naglasio je da osam zlatnih listića koji predstavljaju lišće zlatnog vijenca na pogrebnoj maski i osam mramornih maski datiraju iz grčkog i rimskog doba.

Tokom protekle decenije, arheolozi su na ovom lokalitetu otkrili nekoliko novčića koji nose ime i lik kraljice Kleopatre VII unutar zidina hrama.

Takođe, istraživači su otkrili i dijelove statua i temelje hrama koji su dokaz da ih je sagradio kralj Ptolomej IV.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije