Connect with us

Region

EGIPAT SPREMA SPEKTAKL: Sjutra velika parada i selidba faraona

Published

on

Ministarstvo turizma i antikviteta Egipta objavilo je da će se veličanstvena parada prijenosa mumija održati sjutra sa početkom u 19 sati.

Tokom ove spektakularne ceremonije 22 sarkofaga sa mumijama egipatskih faraona i kraljica biće preneseno iz Egipatskog muzeja na trgu Tahrir u Kairu u Veliki nacionalni muzej u Gizi (National Museum of Egyptian Civilization-NMEC).

 

 

Preko 400 televizijskih stanica će prenositi ovaj događaj koji se smatra za prvi takve vrste u svijetu!

Ova 22 faraona su vladali u 17, 18, 19 i 20. dinastiji, a riječ je o 18 kraljeva i četiri kraljice, među kojima su kraljevi Ramzes II, Ramzes IX, Tutmozis IIISeti I, kraljice HatšepsutMeritamen – supruga kralja Amenhotep I, i kraljica Ahmose Nefertari – supruga kralja Ahmosa.

Sama ceremonija će početi otvaranjem vrata Egipatskog muzeja na trgu Tahrir. Zlatne kočije će prevoziti mumije, biće organizovani umjetnički nastupi duž ulica kojima će prolaziti faraoni, a čitav grad će biti ukrašen. Takođe će biti organizovana i počasna paljba u čast faraona.

Sarkofage sa mumijama će dočekati predsjednik Egipta Abdel El-Sisi u Velikom nacionalnom muzeju, a biće izloženi u dvorani nazvanoj „Dolina kraljeva“ kao trajna postavka.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije