Connect with us

Zanimljivosti

RIMSKI PANTEON: Najstarija zgrada na svijetu koja se i danas koristi

Published

on

Kada posjetioci uđu u Panteon u Rimu i nađu se ispod njegove ogromne kupole, mogu da dožive gotovo isto iskustvo kao i gosti koji su posjećivali ovu impozantnu građevinu prije 2.000 godina.

“Svako ko zakorači u Panteon odmah osjeti težinu ljudske istorije, ali i nevjerovatnu lakoću ljudske kreativnosti. Kada uđete u ovaj veliki prostor, pogledate prema gore i vidite nebo ili oblak koji prolazi, ne možete da prestanete da  razmišljate kako su to ljudi mogli napraviti prije dva milenijuma”, rekao je za BBC Džon Oksendorf, profesor arhitekture na MIT-u i bivši direktor Američke akademije u Rimu.

Panteon je najstarija zgrada na svijetu koja se i danas koristi. Građevinu je oko 125. godine poslije rođenja Isusa Hrista rekonstruisao rimski car Publije Eli Adrijan i to je ustvari bila treća obnova objekta.

Prethodni Panteon je zapaljen oko 80. godine i obnovljen je nedugo nakon toga. Ipak, ponovo se zapalio oko 110. godine kada je u njega udario grom, zbog čega su počele kružiti glasine da je proklet.

Panteon znači “svi bogovi” i, iako se uobičajeno smatra da je zgrada bila mjesto posvećeno rimskim božanstvima, njegova izvorna svrha zapravo nije poznata.

Legende pak kažu da je to upravo mjesto na kojem se osnivač Rima Romul popeo na nebo. Drugi vjeruju da je u Panteonu rimski car mogao komunicirati s bogovima.

“Bez obzira na razne priče, impozantna građevina svakako je predstavljala važan simbol carske moći”, rekao je Luka Merkuri, direktor Panteona.

Vijekovima  nakon izgradnje Panteona, mnoge arhitekte su kopirale njegovu unutrašnjost kako bi novim građevinama dali sličnu vrijednost, od američkog Kongresa u Vašingtonu do zgrade Somerset Haus u Londonu.

Iako je Panteon već otkrio neke od tajni svojih dizajnera, i dalje se pronalazi magija u detaljima ove građevine. Kako dan odmiče, sunce treperi oko unutrašnjosti kupole Panteona, što izgleda poput džinovskog sunčanog sata.

“To je jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje zapravo možete da gledate kako se Zemlja okreće”, kaže je Lankaster.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije