Connect with us

Politika

BEČIĆ: Očekujem da će dinamičnije usvajanje evropskih standarda voditi bržem članstvu Crne Gore u EU

Published

on

Bečić, Foto: Skupština Crne Gore

Stagnacija na evropskom putu više nije opcija i očekujem da će dinamičnije usvajanje evropskih standarda voditi bržem zatvaranju svih pregovaračkih poglavlja i u konačnom, članstvu Crne Gore u EU, naglasio je Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić na onlajn konferenciji sa poslanicima Evropskog parlamenta.

Ovom virtuelnom pozivu prisustvovali su Tonino Picula – poslanik Evropskog parlamenta, i izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru i Vladimir Bilčik – kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), uz moderiranje šefice Delegacije EU u Crnoj Gori, Nj. E. ambasadorke Kristine Oane Pope. 

U saopštenju se navodi da su u internet konferenciji, koja je na ovaj način organizovana zbog pandemije koronavirusa, učestvovali i predsjednik i potpredsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović.

Govoreći o prioritetima novog saziva Skupštine, Bečić je naglasio da je jedan od ključnih ciljeva afirmisanje parlamenta kao centralnog mjesta društveno-političkog života, u kojem će svi politički subjekti zajednički raditi na postizanju dogovora oko pitanja važnih za budućnost Crne Gore, ističući da u palramentu postoji konsenzus oko pitanja EU integracija.

Iz Skupštine je saopšteno da se Bečić zahvalio na čestitkama, istakavši da su protekli parlamentarni izbori u Crnoj Gori bili istorijski, navodeći da su za smjenu vlasti koja se može nazvati evropskom, zaslužni i vlast i opozicija.

“Daćemo sve od sebe da ubrzamo evropski put Crne Gore, na šta smo se obavezali i Sporazumom tri lidera, koja danas učestvuju u ovoj online konferenciji”, kazao je Bečić.

“Bečić je prisutne upoznao sa prioritetima novog saziva Skupštine i istakao da će raditi na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, kao i reformi pravosuđa i sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva, navodeći da su već preduzeti konkretni koraci na formiranju Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva. Ovom prilikom, on je zahvalio na finansijskoj pomoći koju je Evropska unija pružila Crnoj Gori zbog posljedica izazvanih koronavirusom. Učesnici konferencije su se saglasili da bi, čim to uslovi dozvole, trebalo organizovati posjetu tri crnogorska lidera Briselu”, piše u saopštenju Skupštine Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije