Connect with us

Politika

BEČIĆ SA LAJČAKOM: Evropska unija biće snažan partner Crnoj Gori

Published

on

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić sastao se sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, saopšteno je jutros iz Bečićevog kabineta.

Crna Gora je u najboljoj poziciji da postane dio evropske porodice. Zajednički je interes da napravimo napredak kada je u pitanju pregovarački proces, stoga je važno da Crna Gora ostane u potpunosti posvećena postizanju cilja članstvu u Evropskoj uniji“, ključna je poruka današnjeg sastanka predsjednika Bečića i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

U sadržajnom i otvorenom razgovoru, predsjednik Bečić ukazao je na važnost činjenice da bogato diplomatsko iskustvo sagovornika i upućenost u procese demokratskog sazrijevanja zemalja Zapadnog Balkana, u velikoj mjeri mogu doprinijeti unapređenju dobrosusjedskih odnosa, akcentujući da „proces pomirenja i integracija svih zemalja Zapadnog Balkana u EU nemaju alternativu“.

Tokom sastanka sa predstavnikom EU, predsjednik Bečić iskazao je snažnu opredijeljenost Crne Gore na putu ka EU i naglasio da je izvještaj o Crnoj Gori za 2020. godinu potvrda dobrog razumijevanja sveukupnih društveno-političkih kretanja i kontinuiranog praćenja stanja u našoj zemlji od strane Evropske unije.

Nakon upoznavanja sagovornika sa aktuelnim unutrašnjim političkim procesima, funkcionisanjem kohabitacije i mirnom tranzicijom vlasti u kontekstu proteklih parlamentarnih izbora, sagovornici su razmijenili mišljenja o značaju regionalne saradnje. Predsjednik Skupštine je istakao da Crna Gora sa pažnjom prati sveprisutna regionalna dešavanja, konstatujući da konstruktivan dijalog predstavlja platformu za rješavanje svih otvorenih pitanja.

Ocijenivši afirmativnim spoljnopolitičke aspiracije iz Sporazuma tri koalicije, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak iznio je spremnost za pružanje podrške u sprovođenju reformi kako bi se naša zemlja što prije našla u EU. On je ponovio stavove da će Evropska unija nastaviti da bude snažan promoter članstva Crne Gore u evropskoj zajednici, apostrofirajući neophodnost nadgradnje već sprovedenih reformi u oblasti pravosuđa u saradnji sa evropskim partnerima, kao i postizanje napretka u oblasti slobode medija i suzbijanju kriminala i korupcije.

Takođe, saglasio se sa predsjednikom Bečićem o potrebi sistemskog rješavanja pitanja kontinuiranih izbornih procesa, kao dijela procesa izbornih reformi, afirmišući neophodnost rješenja koje će omogućiti održavanje svih lokalnih izbora u jednom danu,

Specijalni predstavnik EU ohrabrio je postignute rezultate u pogledu transparentnosti i jačanja nadzorne uloge Skupštine i zaključio da je uloga Parlamenta od ključnog značaja u pogledu napretka Crne Gore na njenom evropskom putu, kao i da mora funkcionisati na djelotvoran način u okviru „sveukupnog okvira državnih institucija“.

Sastanku je prisustvovao predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Lekić i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, NJ.E. Oana Christina Popa.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije