Connect with us

Politika

BEČIĆ: Vjerske zajednice moraju biti odvojene od države, mora biti kadrovskih promjena

Published

on

Predsjednik parlamenta Aleksa Bečić izjavio je da ne treba da bude revanšizma, ali da odredjeni kadrovi moraju biti smijenjeni.

Upitan kako komentariše zadržavanje kadrova prethodne vlasti, posebno predstavnika DPS-a, u sadašnjim strukturama na visokim pozicijama u izvršnoj vlasti, on je za Dan rekao da sporazumom koji su potpisali lideri sve tri pobjedničke koalicije uspostavljena je obaveza da nema revanšizma.

“Sa druge strane, sistem koji je poražen na izborima mora biti podložan promjeni i, imajući u vidu naše čvrsto opredjeljenje da unaprijedimo i reformišemo kako državnu upravu, tako i javna preduzeća, to podrazumijeva i adekvatne personalne korekcije. Ipak, ja sam pristalica da stručnost, posvećenost i rad moraju biti na prvom mjestu i iznad bilo kakvih političkih kalkulacija. Svako onaj ko pošteno i stručno radi i pristupa svom poslu i ko se nije ogriješio o zakone ove države mora naći svoju ulogu i mjesto, jer to je prevashodno interes organizacije u kojoj radi, a potom interes društva i države. Dakle, kako bismo unaprijadili sistem, sve što je loše mora se mijenjati i popravljati nabolje, kako u personalnom, tako i po svakom drugom pitanju”, naveo je on u intervju za Dan.

Upitan dijeli li stav Demokratskog fronta da se glasaprotiv predloga zakona koje Skušptini na glasanje dostavi Vlada, a nisu u saglasju sa zalaganjima Demokrata, on je rekao da postoji potreba razgovora, dogovora i usaglašavanja, što je praksa ali i politička potreba u svim savremenim parlamentarnim demokratijama.

“Demokrate se uvijek rukovode interesima građana i u skladu sa tim opredjeljenjem formiramo stavove, kreiramo predloge i donosimo odluke. Moguće je da druge kolege iz parlamentarne većine imaju drugačiji pristup, ali smo spremni da uvijek saslušamo, analiziramo i sagledamo drugačiji stav o bilo kojoj temi, pa i da to prihvatimo ili iznađemo kompromisno rješenje u interesu države i građana. Dakle, bilo kakav krut odnos prema bilo kojoj temi neće biti stil našeg poslaničkog kluba, jer što bude šira podrška nekom predlogu, ne samo u okviru usaglašavanja većine, već i opozicije, to je predlog bolji, kvalitetniji i prihvatljiviji za građane”, kazao je Bečić.

On je rekao  da vjeruje jedino u Crnu Goru kao građansku i sekularnu državu snažnog proevropskog kursa, koja garantuje najveći mogući stepen prava svim vjerskim zajednicama.

“To je koncept koji je definisan Ustavom Crne Gore i kojeg se svi moraju pridržavati. Kao što se oštro suprotstavljam bilo kakvom pokušaju uticaja političkih organizacija ili državnih institu cija u poslove v jerskih zajednica, isto tako smatram da vjerske zajednice moraju poštovati ustavni princip odvojenosti. Mislim da je konačno sazrelo vrijeme da se svi ponašaju u skladu sa Ustavom, da se poštuje odvojenost države od crkava i vjerskih zajednica i da svako sprovodi svoju misiju”, naveo je on.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije