Connect with us

Politika

BEOGRAD: Mandić i Knežević kod Porfirija

Published

on

Patrijarh srpski Porfirije sastao se u Beogradu sa liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem.

“Srpski patrijah je kazao da crkva cijeni “žrtvu poslanika DF-a koju su podnijeli u borbi protiv nepravednog i diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti”, saopšteno je iz SPC.

Kako se navodi u saopštenju, otpor  naroda pokušaju otimanja svetinja i druge crkvene imovine, stopio se sa borbom za očuvanje identiteta, pravoslavne vjere, srpskog narodnog imena i kulture.

“Sve što je naš narod tih mjeseci u Crnoj Gori, predvođen crkvom, činio zadivljujuće je”,  dodaju u SPC.

Mandić i Knežević su se, kako je saopšteno, Porfiriju zahvalili na upoznavanju javnosti sa “ključnom i istorijskom ulogom koju su Irinej i Amfilohije, zajedno sa drugim srpskim episkopima imali pri pokretanju hrišćanskog narodnog otpora i, na posletku, mirnom razrješenju antagonizama koji su bili posledica nametanja nepravednog zakona”.

“Srpski prvojerarh je naglasio da isticanje te pomalo zanemarene uloge njegovog blaženopočivšeg prethodnika u mirnom i povoljnom razrešenju krize vidi kao sopstvenu obavezu, posebno imajući u vidu da je sa patrijarhom Irinejem vodio duge razgovore o položaju Srpske Crkve i srpskog naroda, kako na Kosovu, tako i u Crnoj Gori, i da po tim pitanjima, u svemu nasleđuje stav koji je Crkva kroz Sabor i Sinod već utvrdila”, ističe se u saopštenju.

Lideri Demokratskog fronta su obavijestili patrijarha o riješenosti koalicije koju predstavljaju da poslije izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti, preduzmu dalje političke i zakonodavne aktivnosti koje će, kako su istakli, u skladu sa evropskom, ali i dobrom praksom u Srbiji, još preciznije utvrditi značaj i ulogu SPC u crnogorskom društvu, ne zanemarujući ni malo ravnopravan položaj drugih tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica.

“Sagovornici su se saglasili da je slobodno izjašnjavanje na predstojećem popisu stanovnika u Crnoj Gori od najvitalnijeg značaja i za SPC i za državu, izrazivši uvjerenje da će se taj važan događaj, prvi put poslije Drugog svjetskog rata, odvijati u demokratskoj atmosferi”, zaključuje se u saopštenju SPC.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije