Connect with us

Politika

I DALJE BEZ IZBORA TROJICE EPISKOPA: Beogradska patrijaršija još nije izabrala mitropolita SPC

Published

on

Zasijedanje najvišeg zakonodavnog tijela SPC protiče u tajnosti u Hramu Svetog Save, ali tišinu, sabornost i jedinstvo koje priželjkuje patrijarh Porfirije remete vijesti sa portala koji su već vladiku budimljansko -nikšićkog Joanikija ustoličili na mjesto mitropolita crnogorsko-primorskog SPC.

Prema informacija Pobjede, odluka o izboru novog mitropolita bi trebalo da bude donešena danas ili sjutra, jer se izbor episkopa obično ostavlja za sami kraj, a dnevni red koji je utvrđen prije dva dana još nije iscrpljen.

POLITIČKE BORBE PREKO PORTALA

SPC je saopštila da će o odlukama Sabora javnost informisati saopštenjem. Međutim, portal Nova S, pozivajući se na redakciju lista Nova, koji još uvijek nije izašao, objavio je da će vladika Joanikije biti izabran za mitropolita, da nema protivkandidata, da je vrh SPC tu odluku donio nezvanično, a na episkopima je da zvanično potvrde.

Dalje se navodi da je patrijarh blagonaklon prema toj ideji i da srpska vlast šalje signale da nema ništa protiv takvog izbora.

Zatim je portal Borba, blizak Demokratskom frontu ali i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, objavio da se radi o lažnoj vijesti i da se tako ,,nanosi šteta SPC, patrijarhu i vladici“.

Sve je to zanimljivo jer se kroz tu vijest borba unutar političkih partija u Srbiji prenosi na tlo crkve. Tako portal Borba piše da je lažnu informaciju o izboru Joanikija prenio portal Nova S, blizak Draganu Đilasu.

Kakve veze ima Đilas sa ovim slučajem? Nikakve, ali vlast u Srbiji već mjesecima napada sve one medije koji se kritički odnose prema njoj i sve ih povezuje sa liderom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom i tvrde da on preko tih medija želi da sruši neprikosnovenog lidera Srbije Aleksandra Vučića.

CRKVENO ŠKOLSTVO

Osim Crne Gore, mitropolita crnogorsko-primorskog SPC i temeljnog ugovora koji su najzanimljivije za medije – što se tiče ovog zasijedanja Sabora, pred vladikama je čitav niz pitanja koja se odnose na crkveno školstvo, odnosno Pravoslavno-bogoslovski fakultet koji je u sastavu Univerziteta u Beogradu, ali i pod duhovnim i kanonskim okriljem SPC, pa će se razmatrati i mogućnost usaglašavanja školovanja na bogoslovijama SPC sa drugim srednjim školama.

Sabor treba da razmatra i stanje u Mileševskoj eparhiji zbog nesuglasica između vjernika i vladike Atanasija Rakite, kao i o SPC u Americi gdje su u tri eparhije osnovane neprofitne korporacije na koje je prebačen veliki dio crkvene imovine. Najčešće se kao jedini član ovih korporacija pojavljuje samo episkop koji može da raspolaže tom imovinom.

Stalna tema gotovo svih sabora je stanje na Kosovu, a sada je značajna jer je Priština tražila od Uneska da se manastiri Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Crkva Svete Petke u Prizrenu izostave iz kategorije ,,u opsnosti“, što bi značilo da prestaju da ih čuvaju vojnici KFOR-a.

Vidovdan: Episkop Bački Irinej administrator MCP ako se ne izabere mitropolit SPC
Prema saznanjima Vidovdana episkop bački Irinej mogao bi biti postavljen za administratora mitropolije Crnogorsko-primorske do jesenjeg Sabora SPC ukoliko se na prolećnom Saboru ne izabere mitropolit crnogorsko-primorski.

Kaao piše taj portal blizak vrhu SPC, Vladika Irinej je voljan da prihvati taj zadatak, bio je učenik monaške škole na Ostrogu, porijeklom je iz Dalmacije i dobro poznaje mentalitet priobalnog prostora.

Vidovdan je ranije objavio vijest da je Joanikije glavni kandidat za mitropolita.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije