Connect with us

Politika

BRATIĆ: Direktori koji su bilježili krstić DPS, krstić SDP, bolje da sami daju ostavke, ostali mogu mirno da spavaju

Published

on

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić danas na sjednici Skupštine Crne Gore nije ni trepnula najavivši da će sprovesti smjenu direktora javnih ustanova j zemlji. Otišla je i korak dalje pa je poručila da direktori ne bi “trebalo da čekaju silu zakona” već da sami podnesu ostavke.

Ona je kazala da će se imenovanja novih direktora javnih ustanova obaviti bez izuzetka, i to, kako kaže, bez partijske knjižice u konkursnoj dokumentaciji.

Opoziciji, kako je rekla, ništa nije sveto, pa ni obrazovanje i vaspitanje. Ministarka je uz podignuti prst, prijeteći rekla da će imenovanja biti sprovedena bez izuzetka.

Upozorila je Bratić da oni direktori javnih ustanova koji su radili po zakonu mogu mirno da spavaju, ako su politička i sva druga angažoivanja držali dalje od vaspitanja i obrazovanja, a svima koji to nijesu uradili, ministarka je poručila da bi najbolje bilo da podnesu ostavke i ne čekaju “silu zakona” i budu smijenjeni.

“Izbor direktora javnih ustanova, možete biti sigurni, biće realizovan u zakonskom roku, ali ne kao cunami revanšizma, smjena, čistki, ili kako god to kritičari moga rada kreativno nazivali, na osnovu jasno ustanovljenih i na zakonu utemeljenih kriterijuma, sa ciljem stvaranja uslova, da obrazovanje i vaspitanje ponovo postanu pokretačka snaga naše zemlje… Dosadašnji direktori javnih ustanova koji su na te pozicije dolazili na osnovu transparentnih komparativnih prednosti koje su iskazali i koje su u stanju i dlaje da iskažu, mirno mogu da spavaju, ukoliko su radili u skladu sa zakonom, a to podrazumijeva da su politička i sva druga angažovanja, koja su nespojiva sa obrazovanjem i vaspitanjem djece, držali daleko od ustanova na člijem su čelu”, kazala je Bratić.

Svi oni koji to nijesu, nastavila je ministarka možda baš zato što nijesu imali kad od vođenja svakakvih partijskih spiskova i evidencija – a koji su na taj način doprinosili haotičnom stanju obrazovanja i vaspitanja u tim ustanovama, te takvim djelovanjem, ponižavali svoju profesiju prosvjetnog radnika, ne bi trebalo da čekaju da osjete silu ovog zakona, već bi im možda najpametnije bilo da sami podnesu ostavke.

“To bi im bila prilika za, kako takvu, aboliciju i priliku da makar pokažu da su sačuvali nešto od etičnosti, pa bi im bilo moguće i oprostiti, jer to što se radilo u resoru prosvjete, nemoguće je zaboraviti, a na to će nas još dugo podsjećati posledice cunamija koji bi, sada, nama htjrli da spočitaju. Imenovanja novih direktora javnih ustanova, izvršiće se bez izuzetka, u skladu sa zakonom, bez partijske knjižice u konkursnoj dokumentaciji. Naravno, ona neće biti ni smetnja ukoliko se ne bude mahalo njome, pod uslovom da su primarni adekvatno obrazovanje, struka, profesionalnost i spremnost da se interes javne ustanove i potreba unapređenja obrazovnog sistema stavi ispred svakog drugog interesa”, navela je ministarka Bratić.

Navela je da su sve optužbe bez ikakvog utemeljena su stizale, stižu i stizaće sa adresa opozicionih predstavnika. Toliko puta su iznošene i plasirane da su se same od sebe izlizale i ne zavređuju ozbiljnu pažnju. Vjerujem da i njima samima sada djeluju obesmišljeno.

“Prošlo je šest mjeseci od formiranja ove Vlade, a ti krugovi ne prestaju sa proizvodnjom straha. Kako bi prikrili istinu da se CG nalazi na putu povratka samoj sebi a ne na stranputivi na koju su je oni doveli i prepopustili opasnoj inerciji, o čemu je najbolje svjedočilo zatečeno stanje institucija, što naročito važi za Ministarstvo prosvjete,nauke, kulture i sporta. Ovo Ministarstvo će revanšistički biti nastrojeno prema nzakonitostima, zloupotrebama, neradu i svakom drugom opstrultivnom djelovanju, poput onih koja su prosvjetu i dovela do tačke sa koije se dno vidi kao jedini horizont”, navela je ona.

1 Comment

1 Komentar

  1. Petar

    31.05.2021. at 15:56

    Ministarko, dobro si napisala taj govor da se ne blamiraš. A što se vrijeđate kad vas zovemo Srbi?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije