Connect with us

Politika

BRATIĆ: Gadim se populizma; evolucija, a ne revolucija će spasiti crnogorski narod

Published

on

To je danas saopštil ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.

“Gadim se populizma, a proces stručnog osposobljavanja je, ovako kako se sada vrši, populistička ideja koje se grozim i mora se unaprijediti i izmijeniti. Sve to lijepo zvuči na papiru, a u praksi studenti kupuju bureke i rade domaće zadatke”, rekla je Bratić na panelu pod nazivom “Studentski servis” koji je organizovao Studentski parlament Univerziteta Crne Gore.

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore organizovao je drugu od najavljene četiri panel diskusije, a tema panela je bila djelatnost posredovanja Studentskog servisa, što je prije svega pronalaženje pogodnih poslova za studente.

Vršilac dužnosti v. d. generalnog direktora Direktorata za rad Jevrosima Pejović je naglasila da je “jako važno čuti glas studenata i u kom pravcu oni žele da se Zavod razvija”.

Ona je navela da podaci govore da 36 odsto mladih nalazi u kategoriji “nica”, kada nisu ni u sistemu obrazovanja ni zapošljavanja ni treninga.

“Mi ne možemo dozvoliti da naši najveći potencijali budu neiskorišćeni i ovo je možda izazovniji problem i od odliva mozgova, jer imamo mlade ljude koji su izašli iz sistema obrzovanja oko nas, a nevidljivi su”, istakla  je Pejović.

Ministarka Bratić je rekla studentima: “Neću vam reći ono crnogorsko završeno ti je to, već ćemo zajedno raditi na tome”.

“Evolucija, a ne revolucija će spasiti crnogorski narod”, dodala  je Bratić.

On je isakla je da studenti treba da budu slobodni, spremni da ukažu na sve probleme sa kojima se susreću u ovom društvu. Svakako istakla je da prepoznaje značaj studentskog servisa, ali se u svom obraćanju više osvrnula da studenti trebaju da imaju svoja prava, koja će im garantovati zaposlenje i obezbjeđivanje egzistencije za njihove potrebe tokom studija i nakon završetka. Kada je u pitanju uspostavljanje studentskog servisa istakla je da je to pitanje na kome će se svakako raditi, da li kroz izmjenu postojeće legislative ili donošenje novih zakona.

Jevrosima Pejović je istakla je da bi Zavod za zapošljavanje Crne Gore mogao biti nosilac organizovanja studentskog servisa. Osvrnula se i na sezonsko zapošljavenje, koje je po njoj bilo značajno za sezonsko zapošljavanje naših studenata. Pejović navodi da bi izmjene zakona i usklađivanje legislative iziskivale mnogo vremena i da bi se na tome moralo raditi dosta dugo.

Vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović je ocijenio da je tema koju je pokrenuo Studentski parlament Univerziteta Crne Gore višestruko značajn.

Svakako podsjeća da je u periodu 80 –ih godina kada je bio on student, postojao ovakav vid zapošljavanja i da je bio korisnik istog. Smatra da bi studentki servis imao veliku ulogu u današnjem sistemu studiranja i da je on kao neko ko bi ispred Uprave prihodai i carina, bio spreman da ponudi realan i prihvaljiv model poreskih olakšica prema poslodavcima.

“Na taj način sigurno bi smo imali postrek i stimulans za zapošljavanje studenata od strane poslodavaca”, smatra on.

Između ostalog napomenuo je da su izmjene zakona svakako značajne, pa čak i donošenje novog Zakona koji bi regulisao ovo pitanje.

 

2 Comments

2 Komentara

  1. Petar

    26.05.2021. at 19:58

    Da li će se ministarka pkns ikada obratiti univerzitetskom nastavnom kadru?

  2. milović

    28.05.2021. at 09:16

    Gadi se populizma ali njene izjave i djelovanje kao i članova apostolata su radikalno poulističke. Ona to ne vidi jer za to treba imati mozak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije