Connect with us

Politika

BRĐANIN I VELIU: Nastavljamo organizovanje zajedničkih patrola duž granice Crne Gore i Albanije

Published

on

V.d. direktor Uprave policije Zoran Brđanin i generalni direktor policije Albanije Ardi Veliu danas su se sastali u Albaniji.

Kako je saopšteno iz UP, u Skadru su čelnici dvije policije pozdravili prijateljske odnose i odličnu saradnju crnogorske i albanske policije u svim oblastima, te tokom razgovora izrazili otvorenost za dalje razvijanje profesionalnih odnosa.

“Partnerski odnos najbolje dokazuju događaji i rezultati iza nas, a tome u prilog ide i činjenica da saradnja dvije policije nije izostala ni tokom pandemije čemu svjedoče broje akcije koje su u ovom periodu sprovedene, sa posebno značajnim rezultatima na polju suzbijanja krijumčarenja narkotika.

Brđanin i Veliu su saglasni da je jačanje regionalne i prekogranične saradnje važan instrument u rješavanju bezbjednosnih izazova te je današnji sastanak bio prilika za planiranje budućih aktivnosti i modela za dalje unapređenje zajedničkog djelovanja crnogorske i albanske policije.

Dvije policije ostvaruju saradnju i preko nacionalnih centralnih biroa Interpola u Podgorici i Tirani ali i preko predstavnika u Europolu, te se ovim kanalima razmjenjuju operativne informacije u odnosu na otkrivanje, dokumentovanje i procesuiranje osoba koje su predmet istraga, posebno članova organizovanih kriminalnih grupa iz Crne Gore, ali aktivnosti na suzbijanju svih oblika kriminaliteta koji pogađaju dvije države”, navodi se u saopštenju.

Granične policije nastavljaju organizovanje zajedničkih patrola duž granice Crne Gore i Republike Albanije, što se pokazalo kao dobra inicijativa a zavidni rezultati su postignuti na Zajedničkom graničnom prelazu Sukobin – Murićani.

“Na sastanku je dogovoreno intenziviranje saradnje između država u dijelu razmjene podataka o djelovanju i identifikovanju organizovanih kriminalnih grupa koje se bave krijumčarenjem migranata, s obzirom na to da je tranzitna ruta migranata preko teritorije Crne Gore i Republike Albanije, najčešće u dijelu graničnih prelaza Božaj i Sukobin.

Brđanin i Veliu su potpisali Protokol o saradnji tokom turističke sezone. Zoran Brđanin je pozitivno ocijenio spremnost albanske policije da učestvuje u ovoj regionalnoj incijativi i pruži podršku crnogorskoj policiji tokom turističke sezone bez obzira na okolnosti i ograničenja koje je izazvala pandemija koronavirusa.

Pored navednog, dva direktora su konstatovala da je značajno jačati saradnju i između Protivterorističke jedinice Uprave policije i specijalnih jedinica Republike Albanije”, piše u saopštenju.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije