Connect with us

Politika

ČELNICI BS SA VEBEROM: Očigledna marginalizacija manjinskih naroda

Published

on

Predstavnici Bošnjačke stranke sastali su se danas sa ambasadorom Njemačke Robertom veberom i ukazali na važnost nastavka evropskih procesa i demokratizacije društva u Crnoj Gori, jačanja institucija vladavine prava i prozapadnih snaga u društvu. Ukazano je na neke zabrinjavajuće trendove koji ugrožavaju stepen inkluzivnosti manjinskih zajednica u društvenim procesima.

Potpredsjednik Bošnjačke stranke Osman Nurković i politički direktor Suljo Mustafić istakli su da je potpuno logična tranzicija vlasti u skladu sa demokratskih rezultatima izbora, ali da su vidljive tendencije koje dovode u pitanje i evropske vrijednosti i politiku jedne članice NATO.

“Očigledna je desekularizacija društva, ogoljena marginalizacija manjinskih naroda u institucijama i udaljavanje sa mjesta donošenja odluka, politički revanšizam i bezbjednosni izazovi i trendovi koji ugrožavaju stabilnost i multietnički sklad. Zabrinjavajuće je što o tome ćuti i nevladin sektor i medijska zajednica i time doprinose stvaranju nimalo prijatnog ambijenta u Crnoj Gori”, ukazali su predstavnici BS.

Ukazano je, takođe, na neophodnost donošenja krucijalnih zakonskih rješenja iz oblasti pravosuđa, uz što širi politički koncenzus i uvažavanje dobrih iskustava iz razvijenih zemalja i poštovanje preporuka Venecijanske komisije. Potenciran je i značaj nastavka izradnje infrastrukture na sjeveru Crne Gore, kao preduslov privrednog oporavka.

“Bošnjačka stranka je državotvorna partija, podržavamo reforme i zakonska rješenja koja idu u tom smjeru, jer smatramo da evropski put Crne Gore nema alternativu i tu očekujemo snažnu podršku SR Njemačke i drugih zemalja EU. Mi ćemo se kao članica Evropske narodne partije (EPP), potruditi da i na tim partnerskim adresama ukažemo na probleme u društvu i važnost demokratskih procesa i očuvanja stabilnosti našeg društva“, kazali su predstavnici BS.

Ambasador Veber je naglasio važnost očuvanja demokratskih procesa, evropskog puta Crne Gore i posebno multietničke stabilnosti. Ukazao je na nedopustivost izazova i incidenata, usmjerenih prema manjinama koji su se desili u Pljevljima i Nikšiću, kao i pokušaj imenovanja ulice u Beranama.

On je naglasio važnost političkog dijaloga i ohrabrivanja proevropskih snaga u društvu i potencirao značaj manjinskih partija, s tim u vezi i Bošnjačke stranke, u tom procesu.

TVCG

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije