Connect with us

Integracije

DEFAKTO: Članstvo u EU podržava skoro 75 odsto građana

Published

on

Foto: EU Info

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) podržava skoro 75 odsto građana, što je veliki porast u odnosu na decembar 2019. godine kada je taj procenat iznosio oko 66 odsto, pokazalo je istraživanje koje je za potrebe Delegacije Eu u Podgorici uradila agencija DeFakto.

Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa poručila je da tako velika podrška građana Evropskoj uniji podrazumijeva velika očekivanja, ali i veliku odgovornost.

“Činjenica da danas imamo rekordno visok nivo javne podrške evropskoj integraciji Crne Gore jasno nam govori da građani prepoznaju i cijene značaj i iskrenost podrške EU u ovim teškim vremenima”, poručila je Popa, na konferenciji za medije.

Istraživanje je pokazalo i da pristupanje Crne Gore EU podržava 74,8 odsto građana Crne Gore.

Na drugoj strani pristupanju Uniji snažno se protivi 10,3 odsto građana, dok se njih 12 odsto donekle protiv pristupanja EU. Bez odgovora na to pitanje bilo je tri odsto ispitanika.

Na pitanje šta je prva asocijacija na pominjanje EU, 22,2 odsto građana kaže da su to bolja budućnost i poboljšanje uslova života.

Za 14,6 odsto građana to je bolji ekonomski standard i veća mogućnost zaposlenja, za njih 10,7 procenata mir, stabilnost, sloga, za 9,5 odsto ispitanika prva asocijacija je sloboda kretanja. Samo pet odsto građana ima negativne asocijacije na EU, pokazalo je istraživanje.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije