Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ: Ako EU zaboravi jednu sobu u svojoj kući generisaće veći nivo konflikata

Published

on

Ukoliko Evropska unija EU zaboravi jednu sobu u svojoj kući, kakav je Zapadni Balkan, to će generisati sve veći nivo netolerancije i konflikata, ocijenio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović tokom posjete Mađarskoj.

On je na konferenciji za medije sa predsjednikom Mađarske Janošom Aderom, kazao da posjeta toj zemlji predstavlja povratak na stare i provjerene staze prijateljskih odnosa dvije države.

– Ovo je bila prilika da razmijenimo mišljenja oko nekoliko važnih pitanja. Iskustvo u borbi sa pandemijom je bila jedna od tema. Zahvalio sam se za pomoć Mađarske i spremnosti da uskoro potpišemo memorandum o priznavanju sertifikata vakcinacije kako bi olakšali putovanje iz jedne u drugu države – rekao je Đukanović.

On je istakao da je Mađarska u kontinuitetu pokazivala visoku pažnju prema evropskih aspiracijama regiona.

– Konstatovali smo da su prethodne godine bile “sušne” kada je u pitanju politika proširenja EU. Sada kada je trebalo završiti proces ujedinjena Evrope, došlo je do zamora, a poslije do prećutnog usporavanja procesa integracija. Za posljedicu smo dobili geopolitička interesovanja od strane trećih zemalja. Sve je to logično i legitimno, ali nije racionalno i odgovorno da EU prepušta taj prostor. Moj razgovor sa predsjednikom Aderom se kretao u tom pravcu i imamo apsolutnu saglasnost – EU treba da ažurira svoju politiku proširenja kako bi se stvorili uslovi da evropski sistem vrijednosti zaživi i u ovom regionu – naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, prednost u procesu pregovaranja sa Evropom treba da iskoristimo tako što će Crna Gora biti prva sljedeća članica.

– Ukoliko EU zaboravi jednu sobu u svojoj kući, kakav je Zapadni Balkan, to će generisati sve veći nivo netolerancije i konflikata – smatra Đukanović.

Đukanović je istakao da raduje dodatna pažnja koja se nagovještava od strane EU.

– Pročitao sam pažljivo i saopštenje sa jučerašnjeg sastanka kojim je predsjedavao Džozep Borelj. Razumijem da može promaći neka nepreciznost, ali upozoravam da je jako važno da se EU drži politike regate, da vrednuje učinke svake zemlje pojedinačno. Od svih nas se očekuje da uložimo reformske napore. Crna Gora je jasno učvrstila svoju geopolitičku poziciju i EU jako dobro zna da to nije prošlo bez plaćanja određenih cijena da bi već u ovoj fazi usaglasli politiku sa Unijom – poručio je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore je rekao da su logični napori naše zemlje da stvorimo uslove za normalizaciju ekponomskih aktivnosti i dinamiziranje turističkog prometa. Nada se da ćemo izaći brzo iz avio krize i olakšati promet putnika između Mađarske i Crne Gore.

Predsjednik Mađarske Janoš Ader kazao je da i dalje vrijedi Bukureštanska devetka, te da NATO države moraju voditi računa o izazovima koji dolaze iz južnog pravca.

On je rekao da je od čelnika EU ranije i sada zatražio da podrže evrointegracijske procese Zapadnog Balkana i da ih ubrzaju. Ader je, kako je saopštio, poručio i američkom predsjedniku Džou Bajdenu da se integracije moraju ubrzati.

– Trebaju nam efikasni pregovori sa EU. Crna Gora je za to spremna – istakao je Ader.

On je podsjetio da je Crna Gora otvorila 33 poglavlja, od kojih su 33 zaključena, ističući nadanje da će zemlje EU čuti njegov zahtjev za ubrzavanje procesa integracija.

– Jasni uslovi znače da sve zemlje moraju ispuniti identične propise i rokove kako bi ušle u EU. Kad govorim o efikasnijim pregovorima to znači da ih trebamo ubrzati. Treba da koristimo efikasniju pregovaračku tehniku. Međutim već četiri godine nije zaključeno niti jedno poglavlje. Možemo reći da je sve to upitno trenutno. Crna Gora je dokazala spremnost, pridružila se NATO savezu, ona je najmlađa saveznica. Ako je dokazala svoju opredijeljenost kao NATO država, s pravom očekujemo da tu opredijeljenost pokaže i u EU integracijama – naglasio je Ader.

Mađarska nema problema zbog kineskih investitora

Na pitanje da li Mađarska ima slična iskustva sa kineskim investitorima kao Crna Gora koja je zatražila pomoć Brisela u otplati kredita Exim banci, Aber je rekao da nemaju takvih problema.

– Budimepešta nema problema sa Briselom zbog kineskih investitora. Što se tiče kineskih investitora, kao i svi ostali, oni poštuju mađarske zakone, a Mađarska ostvaruje evropske propise i standarde. To moraju poštovati svi koji vrše privredne aktivnosti. Na sreću nemamo takvih problema – rekao je Aber.

Đukanović dočekan uz najviše počasti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dočekan je danas u Budimpešti uz najviše vojne i državne počasti gdje boravi u zvaničnoj posjeti na poziv predsjednika Mađarske Janoša Adera.

U okviru ceremonije dočeka predsjednik Đukanović je položio vijenac na Trgu heroja. Đukanović će se danas sastati i sa predsjednikom vlade Mađarske Viktorom Orbanom i predsjednikom Parlamenta Laslom Koverom.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije