Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ: Branićemo vrijednosti za koje smo se nepovratno opredijelili

Published

on

Borba za stabilan ustavni sistem, podjelu vlasti, vladavinu prava i evropski put, vrijednosti su za koje se Crna Gora nepovratno opredijelila i koje će braniti u najboljem interesu građana, poručio je predsjednik države Milo Đukanović.

On je danas primio ambasadora Albanije Ridi Kurtezia sa kojim je, kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, razgovarao o prijateljskim odnosima i evropskoj perspektivi dvije države i regiona u cjelini.

Đukanović je kazao da su pred Crnom Gorom i Albanijom brojni izazovi, a najteži je i dalje borba sa pandemijom.
On je rekao da očekuje da će, nakon zadovoljavajućeg stepena imunizacije stanovništva, biti stvoreni uslovi za podsticaj turizma i savladavanje ekonomskih posljedica.

„Istovremeno, pred nama su i izazovi na planu evropeizacije regiona, i izazovi koji ovaj region i Evropa imaju sa uticajem trećih strana čiji su interesi suprotni evropskim“, ocijenio je Đukanović.

On je kazao da je uvjeren da će, objektivnim i ažurnim informisanjem NATO-a , Crna Gora i Albanija kao članice uspjeti da privuku pažnju „i zaštitimo region od malignih uticaja, kao i da ćemo uspjeti da animiramo evropske partnere na jaču i ažurniju politiku proširenja“.

Đukanović je podsjetio da Crna Gora, u svim susretima sa evropskim zvaničnicima, potencira pitanje što skorijeg početka pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije, što će, kako je kazao, biti poruka i na predstojećem sastanku u Briselu.

„U kontekstu aktuelnih političkih prilika nakon izbora u našoj zemlji, predsjednik je poručio da su borba za stabilan ustavni sistem, podjelu vlasti, vladavinu prava, demokratije i evropski put, vrijednosti za koje smo se nepovratno opredijelili i koje će braniti u najboljem interesu građana Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

Kurtezi je, kako se navodi, izrazio otvorenost za nastavak dobre saradnje sa novom izvršnom vlašću na svim nivoima, na temeljima iskustava sa prethodnom vladom koji su rezultirali veoma dobrim odnosima.

„Istovremeno, izražena je određena zabrinutost vezana za pitanja i najave zakonskih rješenja o državljanstvu i pravu glasa, koja mogu da se odraze na manjinske narode, tako i albanski, kao i određenim izjavama zvaničnika koje, kako je kazao ne pomažu stabilnosti regiona“, navodi se u saopštenju.

Kurtezi je poručio albanskim predstavnicima u Crnoj Gori da moraju da rade na stabilnosti i za dobro Crne Gore, čiji su ponosni građani.

On je zahvalio Đukanoviću za podršku na planu evropskih integracija, ističući da su, uprkos zastojima, optimisti, jer ne postoji druga opcija i ne žele da vakuum ispune treće strane, nego Evropska unija.

„Uz visoke ocjene za kvalitet turističke ponude Crne Gore i čestitke predsjedniku za viziju u pozicioniranju Crne Gore kao centra elitnog turizma, prenio je veliko interesovanje građana Albanije za dolazak na odmor u našu državu“, dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije