Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ: Crna Gora ponosna što nikada nije bilo zastoja u saradnji sa Sjevernom Makedonijom

Published

on

Crna Gora stoji na raspolaganju Sjevernoj Makedoniji da joj svojim iskustvom pomogne u procesu integracije, poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je danas primio ministra vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz kabineta premijera, Đukanović je izrazio zadovoljstvo nastavkom dobre prakse frekventnih susreta na visokom i najvišem nivou, što je potvrdilo tradiciju odličnih odnosa dvije zemlje koji su uzor u regionu.

On je istakao da je Crna Gora ponosna što nikada nije bilo zastoja u saradnji sa Sjevernom Makedonijom, na koju se iz Podgorice gleda sa prijateljskim emocijama.

„Ta saradnja unapređuje se kontinuirano na bilateralnom, ali i multilateralnom planu i kroz zajedničke napore da postanemo dio Evropske unije (EU), a posebnu dimenziju dobili smo savezništvom u NATO“, kazao je Đukanović.

On je, kako se navodi, potvrdio snažno zalaganje Crne Gore za Sjevernu Makedoniju i Albaniju u procesu evropske integracije na svim adresama, vjerujući da je integracija jedini put za učvršćivanje stabilnosti i usvajanje evropskih vrijednosti.

Đukanović je rekao da žali što Sjeverna Makedonija nije uspjela da dobije datum početka pregovora tokom njemačkog predsjedavanja, i iskazao uvjerenje da će blokadu uspješno prevazići uz proaktivan stav koji iskazuju u tom procesu.

„Nadamo se da će se kroz odnos dvije zemlje i racionalniji pristup i menadžiranje EU, savladati krizni period i stvoriti uslovi za otpočinjanje procesa pregovora“, ocijenio je Đukanović, napominjući da svako odlaganje vodi u dublje komplikacije i nerazumijevanje.

Prema njegovim riječima, integracija koja je jednaka stabilnosti dodatno dobija na značaju u vremenu kada su na dnevnom redu teme iz 90-ih „da li Balkan treba da živi po pravilima koja važe za cio svijet, ili mimo svijeta“.

Đukanović je ocijenio da su i NATO i Evropa sigurniji sa stabilnim Balkanom čija je perspektiva u EU.

„Crna Gora stoji na raspolaganju Sjevernoj Makedoniji da svojim iskustvom pomogne u procesu integracije“, poručio je on.

Osmani je, kako se navodi, istakao je da mu je prva zvanična posjeta Crnoj Gori zadovoljstvo i čast, „kao i susret sa predsjednikom čija se politika u njegovoj zemlji visoko cijeni“.

On je pozdravio tradicionalno intenzivan politički dijalog dvije države i odlične odnose koji su dodatno učvršćeni i posjetom Đukanovića Skoplju.

Osmani je zahvalio za podršku Crne Gore Sjevernoj Makedoniji tokom procesa ulaska u NATO, koji je praćen teškim kompromisima za tu državu.

Osmani je ocijenio da odgađanje početka pregovora sa EU, uprkos objektivnom izvještaju o ispunjavanju kriterijuma, ne obeshrabruje Sjevernu Makedoniju.

„I da naviknuti na prepreke koje ne gledaju kao zidove, nastavljaju da traže rješenje jer puna integracija u EU nema alternative“, kaže se u saopštenju.

Osmani je izrazio uvjerenje da će EU ispratiti signale iz regiona na pravi način i ukazao na potrebu inkluzivnog pristupa.

„Sagovornici su se saglasili da dvije države odlično bilateralno sarađuju, posebno u oblasti odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova, i ukazali na prostor za jačanje ekonomske saradnje i nadgradnju u oblasti kulture, nauke i obrazovanja“, dodaje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije