Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ: Odnose EU i zemalja Z. Balkana učiniti jasnim

Published

on

Zemlje regiona danas su dalje od EU nego što su to bile 2014. godine, što nije rezultat nedostatka reformskih kapaciteta, već nedovoljne posvećenosti u dostizanju zajedničkog cilja da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU, kaže predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. Nakon radne večere sa liderima regiona i šefom evropske diplomatije Žozepom Borelom, Đukanović je poručio da je ovo posljednji trenutak da se u dogledno vrijeme definise jasan vremenski okvir za evropsku perspektivu zemalja regiona, jer u protivnom, kako je naglasio, prazan prostor nastaviće da koriste treće zemlje.

Evropska perspektiva Zapadnog Balkana kao i odraz tog procesa na stabilnost i prosperitet, glavna je tema koja je okupila za istim stolom lidere šest zemalja regiona na inicijativu šefa evropske diplomatije.

“Ovo je večeras bila prilika da razgovramo o dva aspekta naših odnosa, jedan je bio realizacija investiciono razvojnog okivira EU prema Zapadnom Balkanu. Naravno da smo se svi složili sa tim da je to izvaredan podsticaj za razvoj infrastrukturnih prijekata koji će doprinijeti boljoj infrastrukturnoj povezanosti zemalja našeg regiona sa EU, a logično da je drugi aspekt bio o geopolicici”, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je sagovornicima saopštio viđenje u ime Crne Gore, koje, kako kaže, nije pretjerano optimistično.

“Podsjetio sam da smo već 2003. na Solunskom samitu definisali bili jasnu perpektivu za članstvo u EU pa čak i odredili neki krajnji rok da će to sve biti završeno 2014. godine, danas smo sedam godina kasnije i moja ocjena je da smo danas dalje od EU nego što smo to bili 2014”, kazao je Đukanović.

Razlog za to, kako kaže, nijesu lošiji reformski kapaciteti, već nedovoljna posvećenost, kako od strane Zapadnog Balkana, tako i EU.

Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

“Logično je kazati da danas imamo više kapaciteta za reforme, da smo i dostigli neke nove domete u međuvremenu, ali nažalost mislim da je ova pesimistična ocjena generisana prije svega nedovoljnom posvećenošću i jedne i druge strane dostizanju zajedničkog cilja, a zajednički cilj je da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice EU”, dodao je Đukanović.

U međuvremenu se, kako kaže predsjednik Đukanović, događalo mnogo političke konfuzije, podsjećajući da je na početku mandata EK bilo nekoliko veoma optimističkih ocjena koje se tiču evropske budućnosti Zapadnog Balkana, ali paralelno sa tim i kontradiktornosti iz drugih evrposkih centara.

“Još nemamo jasnu sliku naših odnosa i to je bila moja glavna poruka. Kazao sam da je mislim posljednji trenutak da moramo naše odnose učiniti jasnim i da moramo znati da li je zaista realna perspektiva zemalja Zapadnog Balkana u EU u dogledno vrijeme i moramo definisati jasan vremenski okvir”, kazao je Đukanović.

U suprotnom, kako kaže, nastavice se da sa nepovoljnom realnošću da prazan porstor koriste treće zemlje.

Legitimno je da treće zemlje koriste onaj prostor koji im se ostavi prazan, ali je taj prazan prostor nedovoljno ispunjen. Taj prostor mora da ispunu EU kao geopolitički subjekt koji ima primarnu odgovrnost za stabilnost jednog evropskog regiona.

Predsjednik smatra i da je večera nagovještaj intenzivinije posvećenosti EU regionu Zapadnog Balkana, koji može da kako kaže, prene pomalo usnule reformske potencijale, koji bi doveli do onih standarada koji će Zapadni Balkan učiniti sastavnm dijelom savremene evropske civilizacije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije