Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ SA LAJČAKOM: Ne može se raditi protiv evropskih standarda dok idemo ka EU

Published

on

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović smatra da se ne može raditi protiv evropskih standarda dok idemo ka EU.

To je navedeno u saopštenju nakon susreta predsjednika sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

“EU očekuje da Crna Gora očuva politiku saradnje i usaglašavanja sa politikama i stavovima EU, uključujući i kroz konsultacije u definisanju zakonskih propisa i usaglašavanje sa mišljenjem Venecijanske komisije, kazao je  Lajčak na sastanku sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

Đukanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, zahvalio Miroslavu Lajčaku za dolazak u Crnu Goru i pažnju na koju smo sa njegove strane navikli.

“Predsjednik je podsjetio da je transfer vlasti u Crnoj Gori potvrdio da ovdje postoji novi kapacitet demokratske kulture, i naglasio neophodnost da se u Crnoj Gori i u novim uslovima potvrdi puno razumijevanje uloge Crne Gore kao članice NATO i prakse da se ne može raditi protiv evropskih standarda dok god je Crna Gora u partnerstvu sa Evropskom unijom”, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Ponovio je da je odlučnost evropskih političkih snaga u Crnoj Gori da podrži sve što zemlju vodi ka Evropi, i time doprinosi održanju dominacije proevropske misli na Zapadnom Balkanu.

Na tom putu, naglasio je Đukanović, biće nam potrebna posvećenost i prisustvo evropskih partnera, i zbog toga posebno raduje posjeta Lajčaka.

Specijalni izaslanik EU je ukazao na značaj poštovanja obaveza koje je zemlja preuzela u pregovaračkom procesu i u partnerstvu sa Evropskom unijom.

Pozdravio je zrelu i odgovornu reakciju prema državi koju je pokazala prethodna vlast nakon izbornih rezultata.

“Naglasio je očekivanje Brisela da Crna Gora očuva politiku saradnje i usaglašavanja sa politikama i stavovima EU, uključujući i kroz konsultacije u definisanju zakonskih propisa i usaglašavanje sa mišljenjem Venecijanske komisije”, navodi se u saopštenju.

On je naglasio da je EU partner Crnoj Gori koji je uvijek spreman da pomogne. Takođe, ukazao je na važnost diplomatskog predstavljanja Crne Gore u Briselu, koji je glavna spona zemlje i država članica.

Specijalni izaslanik EU interesovao se i za druga aktuelna pitanja u procesu kohabitacije i aktuelnih političkih prilika.

“Lajčak je zaključio da je za integracioni put Crne Gore i regiona važna redovna komunikacija sa evropskim partnerima i pozdravio doprinos koji u takvoj komunikaciji daje Predsjednik Crne Gore”, ističe se u saopštenju.

Večeri je prisustvovala i šefica delegacije EU u Crnoj Gori Kristina Oana Popa.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije