Connect with us

Politika

ĐUKANOVIĆ: Temeljni ugovor objaviti prije potpisivanja

Published

on

Foto: gov.me

Predsjednik države Milo Đukanović smatra da sadržaj Temeljnog ugovora Vlade i Srpske pravoslavne crkve treba objaviti i da se on treba naći pred poslanicima. Đukanović poručuje da je važno obavezati Vladu premijera Zdravka Krivokapića da ugovor ni u jednom segmentu ne bude na štetu nacionalnih interesa Crne Gore.

Najviši zvaničnici crnogorske Vlade i Srpske pravoslavne crkve uskoro bi trebalo da potpišu Temeljni ugovor. U javnosti se vodila polemika o tome da li sadržaj Temeljnog ugovora prije potpisivanja treba objaviti i da li o njemu treba raspravljati u Skupštini Crne Gore.

Predsjednik Crne Gore je podsjetio da su ranije vlade DPS-a i njihovih koalicionih partnera u više saziva, veoma odgovorno radile sa Mitropolijom crnogorsko primorskom i mitropolitom Amfilohijem na ugovoru.

Prošlog ljeta je, ističe za CdM Đukanović, bila iskazana i spremnost od strane Vlade da se tekst koji je usaglašen s Mitropolitom potpiše, uz uslov da se MCP registruje u skladu sa zakonskom procedurom.

“U medijima su se ovih dana pojavile informacije koje nijesu demantovane, da je u Patrijaršiji u Beogradu pripremljena nova verzija koja odstupa od teksta koji je prihvatio mitropolit Amfilohije, s kojim je i Vlada bila saglasna. Pojavila se i reakcija premijera Krivokapića da u toj novoj verziji dva člana ugovora nijesu usklađena sa zakonom. Takođe i kontradiktorne izjave, pa i uslovljavanja, raznih aktera oko toga da li se radi o radnom nacrtu ili konačnoj verziji”, kaže Đukanović.

Prema njegovim riječima, sve to potvrđuje da postoji veliki javni interes da se objavi tekst ugovora prije potpisivanja.

“Ostaje i dilema da li Parlament treba da ga ratifikuje. Čule su se i tvrdnje da Temeljni ugovor sa Svetom Stolicom nije objavljivan dok nije stupio na snagu, što nikako ne može biti tačno, jer je bio dostavljen poslanicima prije nego što su se izjašnjavali o njegovoj ratifikaciji. Sem toga, različita je pozicija SPC i Rimokatoličke crkve u našoj zemlji”, ističe u izjavi za CdM prvi čovjek države.

Na pitanje da li bi trebalo upoznati javnost sa sadržajem ugovora prije potpisivanja, njegov odgovor je – da.

“Istovjetan je odgovor i na dilemu da li bi ga trebalo razmotriti u Parlamentu. Bez obzira što se ne radi o međudržavnom ugovoru, imajući u vidu njegov značaj za državu Crnu Goru, a takođe i na ukupne odnose sa državom Srbijom, smatram da bi bilo veoma značajno da se nađe na agendi najvišeg zakonodavnog tijela”, poručio je Đukanović.

Naravno, poručuje Đukanović, prethodno upoznavanje sa sadržajem ugovora, ili njegovo razmatranje nijesu bitni sami po sebi, nego je važno blagovremeno obavezati Vladu da ugovor ni u jednom segmentu ne bude na štetu nacionalnih interesa Crne Gore.

“Želim da vjerujem da će tako i biti, imajući u vidu izjave predstavnika izvršne vlasti, kao i SPC o tome da li će u punoj mjeri biti poštovan Ustav i pravni poredak Crne Gore. Prosto ne mogu da zamislim da bi bilo ko imao hrabrosti da postupi drugačije”, zaključio je u izjavi za CdM predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Najavljeno je da će Temeljni ugovor između Vlade Crne Gore i SPC uskoro potpisati premijer Krivokapić i patrijarh SPC Porfirije.

Nedavno je episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko promorske Joanikije saopštio da za sada raspolažu samo nacrtom Temeljnog ugovora, koji je usvojila SPC.

Čeka se izjašnjene  Vlada Crne Gore o tom dokumentu.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije