Connect with us

Politika

DPS: Nove mjere diskriminatorske i licemjerne

Published

on

Ilustracija DPS

Nove epidemiološke mjere Ministarstva zdravlja su diskriminatorske i licemjerne, saopštili su iz Demokratske partije socijalista (DPS), navodeći da je nedopustivo da se u građanskoj državi favorizuju samo vjernici određene vjere, a da svi drugi, uključujući i ateiste budu u podređenom položaju.

Iz DPS-a su kazali da je upitan autoritet premijera Zdravka Krivokapića i ministarke zdravlja Jelene Borovinić Bojović, koji su javno kršili mjere i koji sada traže od građana pokornost i disciplinu.

U DPS-u smatraju i da je nejasno po kojim kriterijumima su formulisane pojedine zdravstvene mjere, ako ne isključivo tendencijom da se forsira klerikalni karakter države, koja je po Ustavu sekularna.

Ocjenjuje se je nedopustivo da se mjerama koje uvodi Vlada u građanskoj državi favorizuju samo vjernici određene vjere, a da svi drugi, uključujući i ateiste budu u podređenom položaju.

“Svjedočili smo mnogo puta kako se u vjerskim objektima rastegljivo tumače mjere, uz apsurdna i licemjerna obrazloženje da je nemoguće kontrolisati veliku masu ljudi”, kazali su iz DPS-a.

Oni su rekli da je takvo neodgovorno ponašanje, u kome su učestvovali i današnji vladini zvaničnici, doprinijelo širenju epidemije u Crnoj Gori, a kolateralna šteta su bili svi građani.

Iz DPS su naveli da razumiju potrebu da se na sve načine zaustavi širenje virusa, ali da je taj teret trebalo ravnomjerno rasporediti na sve građane i institucije.

Prema njihovim riječima, zdravom i racionalnom razumu, nije prihvatljivo da je pričešće istom kašikom u hramovima Srpske pravoslavne crkve manje opasno od posjete najbližem članu porodice.

“Očigledno je da ove mjere nijesu pravične i ne tretiraju sve građane na isti način. One nijesu sastavljane prema kriterijumima zdravstvene struke već su prilagođene potrebama onih koji su premijera i ministarku, doveli u poziciju da o bilo čemu odlučuju”, zaključili su iz DPS-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije