Connect with us

Politika

EVROPSKI POKRET: Niz konsekvenci ako se usvoje tužilački zakoni

Published

on

Crna Gora, ukoliko dođe do usvajanja trenutne verzije tužilačkih zakona, može očekivati niz konsekvenci, uključujući vjerovatno i klauzulu balansa, ocijenio je predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović.

On je za NOVU M kazao da bi se negativne posljedice posebno odrazile na poglavlja 23 i 24.

„Ako dođe do usvajanja ovakve verzije tužilačkih zakona onda se može očekivati cijeli niz konsekvenci, uključujući vjerovatno klauzulu balansa bez obzira da li će se tako formalno definisati, ali svakako biće zaustavljen proces pregovora i vjerovatno će doći do nazadovanja“, naveo je Radulović.

On je rekao da su sudski i tužilački zakoni dogovarani i pregovarani više godina sa Evropskom unijom (EU).

„Ne možemo ih mijenjati tako u procesu evropskih integracija za kratko vrijeme i bez ikakvih konsultacija, ni na domaćem, ni na stranom terenu“, poručio je Radulović.

Prema njegovim riječima, to nije dobra praksa.

„A posebno nije dobra praksa u procesu evropskih integracija. Posljedice toga su već nastale“, kazao je Radulović.

On je rekao da aktuelna zakonska rješenja predstavljaju nazadovanje u odnosu na ono što je već dogovoreno sa domaćim partnerima iz nevladinog sektora i prije svega sa Evropskom i Venecijskom komisijom.

Radulović je naveo da se nada da će ipak doći do usklađivanja predloga nove većine i mišljenja kako međunarodne zajednice, tako i domaćeg NVO sektora, koji je bio u prethodnom ciklusu veoma involviran u donošenje prethodnog seta tužilačkih i sudskih zakona.

On je kazao da se sada očekuje da dođe do stručnog kompromisa, prvo na domaćem planu, i da se čuje glas NVO sektora u konsultacijama sa predstavnicima Vlade i političkih partija.

„A sa druge strane da mi svi kao društvo i institucije ipak u komunikaciji sa svim međunarodnim partnerima dođemo do nekog razumnog, kompromisnog rješenja, koje će ipak ono što je postignuto podići na neki novi nivo“, rekao je Radulović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije