Connect with us

Integracije

RADULOVIĆ: Dobro je što će Krivokapić prvo posjetiti Brisel

Published

on

Zvanične izjave optimistične, problematično što pojedini segmenti vlade pričaju protiv EU: Radulović - Foto: RTCG

Predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović ocijenio je da je dobro što je Brisel prva adresa na koju će poći premijer Zdravko Krivokapić, jer je to, kako je kazao, strateški interes Crne Gore.

Ipak, problematičnim smatra to što se, kako je ocijenio, može desiti da naročito pojedini značajni segmenti Vlade imaju potpuno suprotne vrijednosti evopskih integracija.

“To ćemo vidjeti već u narednim mjesecima da li će određenje koje su predstavnici Vlade i tri koalicije na početku definisale, određenje ka procesu evopske integracije i evroatlantskih integracija ostati samo forma, i da li će se suštinski ispunjavati svi oni reformski akti i zahtjevi koji se posavljaju ispred nas”, kazao je Radulović.

Dobro je, kaže, da premijer ima susrete sa evropskim zvaničnicima ali, kako dodaje nije dobro da sada imamo  ponovno usporavanje i zaustavljnje procesa evropske integracije cijelokupnog Zapadnog Balkana.

“Ali ono što nije dobro to je da sada od strane evropskih zvaničnika imamo izuzetno optimistične izjave vezane za dalji razvoj evropskih integracija generalno, ali ono što imamo na terenu je da evropski zvaničnici jedno pričaju a drugo rade, jer kao što smo sada vidjeli imamo ponovno usporavanje i zaustavljnje procesa evropske integracije cijelokupnog Zapadnog Balkana i u tome naravno ni Crna Gora nije izuzetak”, dodao je Radulović.

Radulovića zabrinjava ono što će se dešavati kod nas – da li ćemo imati političku stabilnost Vlade, da li će ta vlada moći tehnički da se organizuje na vrijeme kako treba i da ta tehnička struktura odgovori svim onim tehničkim zadacima procesa evropske integracije.

“Da li će biti političke podrške za reforme koje budu definisane od strane EU u budućem periodu i da li će one biti iznešene od strane vlade i da li će one biti podržane od strane parlamentarne većine, to su sve pitanja i četvrto, možda najvažnije, to je, da li će sa strane EU proces evropske integracije biti odmrznut, jer, na žalost ono što smo do sada imali prilike da vidimo to je potpuno stavljanje ovog pitanja ad akta i za sada najveće žrtve u ovom trenutku su Sjeverna Makedonija i Albanija ali ni CG nema dobre izglede u koliko se ovaj generalni trend pojedinih zemlja EU ali i predstavnici institucija nastavi”, pojašnjava Radulović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije