Connect with us

Politika

FATIĆ: Kada je žena četnik u Vladi, onda ne čudi ni Mladić u Beranama

Published

on

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Bogdan Fatić kaže da vjeruje da svaki građanin i Berana i Crne Gore ima razloga za ozbiljnu zabrinutost ukoliko vladajuće partije podržavaju veličanje osuđenih ratnih zločinaca. Posebno, smatra on, razočarava svakog građanski orijentisanog pojedinca, podatak da je ministarka u Vladi sebe javno deklarisala “ženom četnikom”.

On je to rekao u intervjuu za Dnevne novine, komentarišući prijedlog da se ulica u Beranama, gdje je Fatić predsjednik opštinskog odbora DPS-a, nazove po osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću. Tvrdi da se to nije dogodilo odjednom, već da su predlogu prethodili  akcija podizanja spomenika četničkom vojvodi Pavlu Đurišiću u Gornjem Zaostru, ispisivanje grafita fašističkih sadržaja tokom prethodnih godina na više lokacija u gradu, napadi na porodicu Tomkić…

“Sve to su pokušaji da se razgradi građanski koncept države, stvoriti osjećaj ugrožene bezbjednosti, a samim tim i narušiti viševjekovni međuvjerski sklad u Crnoj Gori”, rekao je Fatić.

Tvrdi da ih to, kao najjaču opozicionu partiju, ne obeshrabruje u daljoj borbi da ne dozvole da osuđeni ratni zločinci i saradnici fašista dobiju svoje ulice u bilo kojem gradu Crne Gore, a kamoli u Beranama.

“Ne smije niko zaboraviti da je naš grad više decenija nosio naziv Ivangrad po narodnom heroju Ivanu Milutinoviću. To je i naša dodatna obaveza, da osudimo fašizam na svakom mjestu i u svakom trenutku. S druge strane, sa žaljenjem moramo da posmatramo aktuelnu političku scenu Crne Gore u kojoj su pojedini sudionici vlasti spremni da veličaju tragične posljedice prošlosti koje osuđuje i kojih se odriče cijeli svijet”, ocijenio je Fatić.

Kaže da je zabrinjavajući podatak da čelnici beranske lokalne vlasti “nevješto” daju saopštenja “iz kojih se jasno prepoznaju njihove namjere”. On je podsjetio da su u ranijem periodu ovakve inicijative dolazile iz redova jedne partije, kako kaže, prepoznate po svojim “nazadnim stavovima”.

“Danas su oni potpomognuti članovima Socijalističke narodne partije (SNP) i Demokrata, a ne zaboravimo da svi oni zajedno konstituišu ne samo lokalnu vlast na nivou Berana, već i ono što najviše zabrinjava državnu vlast”, rekao je Fatić.

Ocijenio je da je predstavnik Demokrata podržavajući navedeni prijedlog na sjednici Savjeta “legitimisao” svoju partiju. Fatić smatra da je riječ o njihovim prikrivenim programskim opredjeljenjima koja su ovoga puta izbila u prvi plan.

“I jasno pokazuju da su građanska partija samo onda kada im to donosi određenu političku korist. Demokrate zajedno sa koalicionim partnerima čine većinu u državnom parlamentu i participiraju u vršenju izvršne vlasti. Ne bi nas začudilo, a imajući u vidu kakva zakonska rješenja planiraju da podrže u Skupštini Crne Gore, da posegnu i za izmjenom člana 10 Zakona o spomen-obilježjima. Naivno je vjerovati u diplomatsku retoriku njihovih lidera, a ne vidjeti kakva su im djela. Najbolji primjer za navedeno su upravo postupci njihovog lokalnog funkcionera u Beranama”, upozorio je Fatić

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije