Connect with us

Politika

FILIPOVIĆ ZA “LUČU”: Klerikalnu vlast doveli glasovi nezadovoljnih građana

Published

on

Nema tih razlika koje dobro uhljebljenje ne može da pomiri, kaže Ljubomir Filipović

Nezadovoljstvo i ogorčenost dijela javnosti, razumljivo, pod navalom provokacija i propagande, ne treba da nas odvede u etničku isključivost i nacionalistički izolacionizam. Prostor je veliki, treba da razgovaramo i da podvučemo crvene linije, kaže za portal Luča Ljubomir Filipović, crnogorski politikolog i konsultant, odnedavno analitičar CDM-a.

Filipović, školovan u Evropi i SAD, član je ekspertskih grupa Savjeta Evrope, EU i NATO Centra za borbu protiv hibridnih prijetnji.

– Šta je Crna Gora dobila padom tridesetogodišnje DPS vladavine?

“Crna Gora je dobila šansu da dokaže da je kao društvo spremna na promjene bez da ugrozi same temelje državnosti, bez da stvori više štete nego koristi. Promjena je bila potrebna, iako ne u ovim i ovakvim uslovima. Crna Gora je dobila lekciju da mora da radi na stvaranju institucija koje imaju institucionalno pamćenje, i da ne zavise od ljudi i lidera koji su ograničeni životnim vijekom. Mi smo svi prolazni, a Crna Gora treba da bude vječna. “

– Koliki je prostor ostao za građansku, “treću stranu”, stiješnjenu između bivše i sadašnje vlasti?

“Građanska ‘treća strana’ je bila jaka dok je DPS bio jak. Ne zaboravimo da ovakve, klerikalne i nacionalističke vlasti ne bi moglo biti bez građanskih glasova, koji su zbog nezadovoljstva korupcijom, kriminalom, lošim životnim standardom, pomislili da je sađenje tikve sa đavolom izlaz iz situacije. Ni te ljude ne treba otpisati, osim lidera URA koji su svjesno i za sitne interese uradili što su uradili, nemajući opšti interes kao primarni cilj.”­

– Šta mislite o međustranačkim odnosima u novoj vlasti?

“Postoje velike razlike, ali vođen iskustvom Budve, nema tih razlika koje dobro uhljebljenje ne može da pomiri. I tako sve dok politički aksiomi, DF i političko krilo crkve vođeno Zdravkom Krivokapićem ne ojača dovoljno, dok se oni između sebe ne izmire i konsoliduju i na kraju odbace URA-u kao strano tijelo nove koalicije.”

– Da li sve sugeriše da će “crkveni blok” samo jačati?

“Svakako, društvo je veoma klerikalizovano. Biće neminovnog mijenjanja dresova. Autoritet lidera DPS i DPS mnogi će zamijeniti autoritetom crkve kako bi očuvali zaposlenje i privilegije.”

– Kako vam djeluje ponašanje opozicije, ali i civilnog sektora od pada bivšeg režima?

“Civilni sektor ima veliki problem jer je tokom dugogodišnjeg opozicionarstva DPS-u stvorio bliske interpersonalne, negdje i partnerske odnose sa novom vlašću. Teško će se tome oduprijeti. Neke organizacije, poput Instituta Alternativa, već su se pozicionirale kao produžena ruka nove vlasti, dok neke, poput MANS-a, već pokazuju da neće biti kompromisa, bar sa dijelom nove vlasti. Tu su i mnoge druge organizacije civilnog društva poput GA, HRA, CGO, CEDEM, CEMi, koje treba da nastave da rade dobar posao i čuvaju stanje demokratije. Ne smijemo ponoviti greške Srbije.

Nova opozicija ne smije da padne u zamku opozicionog kanibalizma. Treba zakopati ratne sjekire i okupiti se oko istih vrijednosit koje dijele. Biće teško i biće mnogo iskušenje, ali jedinstvo i kompaktnost garantuju uspjeh u amortizaciji štetnih odluka nove vlasti.”

– Kako vidite blisku budućnost, da li postoji kapacitet za bilo kakav otpor promjenama kojima u prvim danima vladavine pobjednika svjedočimo?

“Mnoge inicijative se pokreću. Dobro je to vidjeti i ne treba težiti vještačkom i nasilnom okupljanju i koordinaciji. Treba učiniti sve da demokratski procesi zažive. Veoma sam veliki optimista nakon prvih samoorganizovanja i kreativne energije i međupodrške.”

K.V.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije