Connect with us

Politika

GEGAJ: Pomirenje u Crnoj Gori u domenu lijepih želja

Published

on

Funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Gegaj ocijenio je nedopustivim obračun sa kadrom iz manjinskih naroda u novoj izvršnoj vlasti.

“Takav odnos prema predstavnicima manjinskih naroda, zasigurno, ne da neće poslužiti aktuelnim vlastima, već će, upravo zbog ovakvog postupanja, doživjeti osudu od strane demokratskih i svih progresivnih snaga u zemlji i u međunarodnoj zajednici kao i stvaranje nedemokratskog imidža”, rekao je Gegaj u intervjuu Pobjedi.

Podsjeća da se DPS, kao građanska partija, u svom djelovanju maksimalno posvetila afirmaciji građanskog koncepta cjelokupnog društva Crne Gore.

“Svjesna da takav koncept nije moguće postići bez integracije manjinskih naroda, DPS, poštujući maksimalno prava manjina, uključila je njihove predstavnike u svim organima i tijelima predstavljanja i odlučivanja u političkom i javnom životu zemlje. Stoga, upozoravali smo i aktuelnu parlamentarnu većinu da, slijedeći takvu praksu, pokaže demokratski kapacitet u stvaranju sličnog ambijenta njegovanjem manjinskih prava. Ali, oni postupajući suprotno svjedoci smo da isključuju predstavnike manjina iz organa i predstavničkih tijela u izvršnoj vlasti Crne Gore”, rekao je on.

Manjine u Crnoj Gori, kaže on, treba da nastave sa podrškom u demokratskom duhu i progresivniju orijentaciju čiji je nosilac oduvijek bila DPS, a što će nastaviti i ubuduće.

“DPS će nastaviti da ukazuje na nedopustiv odnos aktuelne vlasti zbog nespremnosti da doprinosi njegovanju multikulturnih i multinacionalnih vrijednosti, po čemu je Crna Gora bila primjer svim zemljama regiona”, rekao je Gegaj.

Na pitanje je li Crna Gora pomirena ili podijeljena više nego ikada, Gegaj odgovara: “Pomirenje u Crnoj Gori je trenutno u domenu mašte i lijepih želja. Politički podvig u tom kontekstu je bio kada je tadašnji predsjednik Vlade Duško Marković pozvao sve opozicione stranke da učestvuju u vršenju vlasti, dakle da učestvuju u radu Skupštine, da dogovaraju sa pozicijom i da preuzimaju odgovornost za vršenje vlasti”.

Odgovor je, podsjeća Gegaj, bio: “Ne pada nam na pamet”.

“I sa podjelom nastavili su i tokom izborne kampanje, iako je retorika bila puna populističkim floskulama za pomirenje. U suštini, oni podrazumijevaju pod tim terminom pokoravanje građana Crne Gore. Pomirenje je sada mnogo daleko nego što je bilo prije četiri godine. Treba istaknuti da je pomirenje moguće samo u uslovima građanske, multietničke i multikonfesionalne države, za koju državu se zalaže DPS i njeni koalicioni partneri”, kazao je on.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije