Connect with us

Politika

GI “21 MAJ”: Otvoreni za mlade i one koji su razočarani u politiku koja je omogućila sadašnje stanje

Published

on

Građanska inicijativa “21.maj” osniva se kao nezavisan društveni pokret posvećen pitanjima od državnog značaja, kao i potrebi animiranja mlađih generacija i političkih apstinenata, saopšteno je iz te organizacije.

Navodi se da je u toku je proces konstituisanja GI “21. Maj” koja će, kako su rekli, od početka okupiti više od hiljadu osnivača sa ciljem da se utemelji kao masovni, neformalni, društveni i nadstranački pokret, koji će biti stalno otvoren za pristupanje novih članova.

Kako su kazali, razlozi osnivanja leže u potrebi afirmacije i zaštite vrijednosti bez kojih je nezamisliv prosperitet Crne Gore.

“Državotvornost, pravedna i pravna država, evroatlantska orijentacija, građanska demokratija, sekularizam, antifašizam, multietnička i multikonfesionalna zajednica, razvojna i zelena ekonomija koja će građanima Crne Gore obezbijediti pristojan život, društvo znanja i kulturnih inovacija, zaštita identiteta i otpor diskriminaciji, asimilaciji i hegemonizmu – suština su programa GI “21.maj”, kaže se u saopštenju.

“GI “21.maj” biće predan aktivnostima koje će što prije dovesti do demokratske smjene sadašnje vlasti”, poručili su iz te organizacije.

GI “21.maj” biće primarno otvoren za mlađe generacije i za sve građane koji su bili i ostali odani Crnoj Gori a s pravom su razočarani u politiku koja je omogućila aktuelni izborni ishod.

“Zato je od presudne važnosti da se ti građani, kojima je stalo do pravedne, poštene i evropske Crne Gore, okupe na jednom mjestu, budu spremni da uzmu sudbinu u svoje ruke i preko samostalne građanske liste učestvuju na budućim parlamentarnim izborima”, smatraju u Gi “21 maj”.

Oni su kazali da očekuju od državotvornih stranaka da se temeljito reformišu i time ne budu prepreka smjeni sadašnje vlasti.

Ocjenjuje se da ta očekivanja uključuju formulisanje novih javnih politika u interesu ubjedljive većine građana kao i kadrovske promjene koje će dovesti do izbora vođstva oslobođenog od tereta vremena, korupcionaških, klijentelističkih i nepotističkih afera.

“Nakon toga državotvorne stranke postaće poželjni saveznici prilikom formiranja buduće crnogorske vlade koja će imati težak zadatak da sanira posljedice aktuelne velikosrpske, populističke i nekvalifikovane politike i da Crnu Goru uvede u Evropsku uniju”, poručili su iz GI. “21 maj”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije