Connect with us

Politika

IGMANSKA INICIJATIVA: Vlada i MVP da podrže izbor Lukšića za generalnog sekretara RCC

Published

on

Podgorica, (MINA) – Inicijativa za regionalnu saradnju pozvala je Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) i Vladu da odustanu od namjere da ne podrže Igora Lukšića za generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i da se okrenu napredovanju Crne Gore prema Evropskoj uniji (EU).

Iz inicijative su kazali da su zatečeni namjerom novih vlasti Crne Gore da onemoguće izbor Lukšića za Generalnog sekretara RCC.

Oni su podsjetili da je na 10. godišnjem samitu šefova država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi Lukšić izabran da preuzme tu dužnost, sa mandatom od 2022 do 2024. godine, uz ocjene da je predložena prava ličnost za sve značajniju ulogu RRC u narednom periodu.

“Prilikom odabira kandidata za izbor generalnog sekretara RCC-a imao se u vidu veliki doprinos Lukšića u gradnji novih odnosa država nastalih raspadom zajedničke države, njegovo učešćem u formiranju i djelovanju Igmanske inicijative i njegovo članstvo u Savjetu inicijative, angažman na planu unapređenja EU integracija tokom obavljanja dužnosti predsjednika Vlade i ministra spoljnih poslova”, dodali su iz inicijative.

Kako su kazali, zbog navedenih činjenica iznenadni i neobjašnjivi stav i odnos novih “ekspertskih” vlasti pokazuje očitu namjeru da oslabe tu značajnu instituciju država regiona i EU i da umanje ugled Crne Gore u procesima regionalne saradnje, kao i njenom napredovanja prema evrospkim integracijama.

“Igmanska inicijativa/Inicijativa za regionalnu saradnju poziva MVP i Vladu da odustanu od ove nepromišljene i brzoplete odluke i da se okrenu suštinskom doprinosu ispunjavanju standarda i napredovanju Crne Gore prema EU integracijama i jačanju regionalne saradnje”, kaže se u saopštenju.

Iz Inicijative su pozvali organizacije članice Igmanske Inicijative iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske da podrže već donijetu odluku da Lukšić uskoro preuzme dužnost generalnog sekretara RCC.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije