Connect with us

Integracije

Krivokapić: Nemamo i ne tražimo alternativu Evropskoj uniji

Published

on

Crna Gora nema i ne traži alternativu Evropskoj uniji, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić koji se u Briselu sastao sa evropskim komesarom za proširenje i susjedsku politiku Oliverom Varheljijem.

Kako je saopšteno iz Krivokapićevog kabineta, sagovornici su se saglasili da je uz nastavak reformskog puta i rada na jačanju institucija, Evropska unija bliska izvjesnost Crne Gore.

– Nemamo i ne tražimo alternativu Evropskoj uniji. Moguće da je izostanak napretka u određenim segmentima procesa pridruživanja ostavio prostor za različita, nedobronamjerna, tumačenja. Ipak, treba imati u vidu da je Crna Gora u kratkom periodu prošla kroz proces demokratske tranzicije, a sljedstveno tome izmijenila dio kadrovske strukture za vođenje pregovora i započela proces reformi na više kolosjeka. To je sve bilo neophodno da bismo zauzeli stabilan kurs ka ispunjavanju preduslova i postizanja unutrašnje spremnosti za članstvo u EU  kazao je premijer.

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji je kazao da je frekvencija kontakata na najvišem nivou snažna potvrda opredijeljenosti Crne Gore da postane sljedeća članica Evropske unije. On je istakao važnost intenziviranja procesa integracija i otvorenost Evropske unije da pruži tehničku podršku Crnoj Gori.

Krivokapić je u kontekstu godišnjeg Izvještaja Evropske unije za Crnu Goru kazao da je Vlada fokusirana na ispunjavanje privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, te izrazio očekivanje da će do kraja francuskog predsjedavanja EU (jun 2022.) Crna Gora sprovesti preostale zadatke.

– Tokom sastanka Krivokapić je informisao sagovornika o programima ekonomskog oporavka i investicija „Evropa sad!“ i „Crna Gora odmah!“, a sagovornici su se usaglasili da je održavanje dobrosusjedskih odnosa ključno za očuvanje stabilnosti i dalju integraciju zemalja Zapadnog Balkana u EU – navodi se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije