Connect with us

Integracije

Marković: Formiranje zajedničkog Direktorata nije razlog za brigu

Published

on

Formiranje zajedničkog Direktorata za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije (EK) nije razlog za brigu, ocijenio je šef Stalne misije Crne Gore pri Evropskoj uniji (EU) Petar Marković.

Marković je naveo da je vijest o formiranju zajedničkog Direktorata za Crnu Goru i Srbiju odjeknula crnogorskim javnim mnjenjem uz tendenciozno tumačenje da je to, navodno, dokaz da EU Crna Gora nije prioritet.

“Međutim, kako je u međuvremenu i potvrđeno iz EK, ova tehnička i unutrašnja organizaciona izmjena sama po sebi ne treba da bude povod za zabrinutost ako se sagleda u svom punom i izvornom kontekstu”, kazao je Marković za „Dan“.

On je rekao da ne vidi opasnost po Crnu Goru od te izmjene u EK, već napominje da treba nastaviti sa zalaganjima na ispunjavanju mjerila i potenciranjem principa regate i individualnih zasluga.

“Zadatak naše diplomatije u svjetlu ove izmjene ostaje da se prilagodi novoj organizaciji vođenja pregovora Komisije tako što će se intenzivno starati da nova organizaciona struktura ne proizvodi nepovoljne političke posledice”, ocijenio je Marković.

On je kazao da će parni direktorati vjerovatno dovesti do tendencije poređenja rezultata u državama kojima se bave, navodeći da je toga bilo i ranije.

“Zato u narednom periodu moramo sa posebnom pažnjom osluškivati šta rade naši susjedi i potruditi se da očuvamo komparativne prednosti koje nas čine najnaprednijom zemljom kandidatom za članstvo”, istakao je Marković.

On je naveo da za sistem u cjelini ne vidi opasnost od ove izmjene u EK ako se nastavi sa ispunjavanjem preuzetih obaveza.

“I ako uvijek i svuda potenciramo princip regate i individualnih zasluga svake države kandidata, uz strateško snaženje komunikacije sa institucijama EU i državama članicama i nastavak kadrovskog jačanja Misije Crne Gore pri EU, koje je u toku”, rekao je Marković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije