Connect with us

Integracije

PROŠIRENJE EU: Situacija u Crnoj Gori tema političkog dijaloga EU i SAD

Published

on

Politička situacija u Crnoj Gori bila je tema redovnog neformalnog političkog dijaloga između Evropske unije (EU) i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) povodom pitanja proširenja Unije. Informaciju o održavanju tih konsultacija objavilo je na svom zvaničnom internet sajtu slovenačko Ministarstvo inostranih poslova. Tema je bila, kako se ističe, najnoviji presjek dešavanja u vezi pregovora o pridruživanju

Sastanak je, kako se ukazuje, održan putem video konferencije. Delegaciji EU, kako se tvrdi, predvodio je politički direktor slovenačkog ministarstva Jernej Miler.

“Delegacije EU i SAD razmenile su mišljenja o napretku zemalja kandidata u procesu proširenja, kao i o političkoj situaciji u Turskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Oni su razgovarali o najnovijim dešavanjima u vezi otvaranja pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, potvrđujući interesovanje za dalju saradnju. Politički direktor Jernej Miler, predstavljajući Sloveniju kao aktuelnog predsjedavajućeg Savjetu EU, istakao je stratešku vrijednost proširenja u obezbjeđivanju stabilnosti u regionu, a samim tim i u cijeloj EU, i izdvojio vrijeme da iznese rezultate slovenačkog predsjedavanja u tom pogledu”, piše u saopštenju. 

Kako se tvrdi, među učesnicima su bili i predstavnici Evropske komisije i Evropske službe za spoljne poslove (EEAS).

“Delegaciju SAD predvodili su Gabrijel Eskobar, zamjenik pomoćnika sekretara zadužen za oblast južne i centralne Evrope, i Erika Olson, zamjenica pomoćnika sekretara koja nadgleda politiku za Južnu Evropu”, navedeno je u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije