Connect with us

Integracije

RADULOVIĆ: “Crna Gora spremna za novu fazu pregovaračkih procesa”

Published

on

Crnu Goru raduje jačanje političkog aspekta pregovaračkog procesa, i sa nestrpljenjem očekujemo Međuvladinu konferenciju, planiranu za jun, istakao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović na današnjem sastanku sa ambasadorima država članica Evropske unije (EU), u organizaciji Delegacije EU u Podgorici.

Kako navode, sastanku su prisustvovali ambasadori država članica Evropske unije u Podgorici, kao i ambasadorka Portugala, u svojstvu predsjedavajuće Savjetom Unije, Marija Virdžinija Mendez da Silva Pina.

Šef crnogorske diplomatije je naglasio značaj koji usvajanje nove metodologije ima za Crnu Goru i Srbiju, čime će se, kako je rekao, ojačati politički aspekt pregovaranja u odnosu na tehnički koji je do sada bio dominantan. U tom kontekstu, istakao da Crna Gora cijeni zalaganje Portugala tokom predsjedavanja Savjetom EU, u cilju finalizovanja pregovaračkog procesa, te podsjetio da je važno da dobijemo jasne smjernice za definisanje konkretnih koraka za naš evropski put.

“Vladavina prava ostaje ključna za pregovarački proces, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala”, poručio je Radulović.

Kako je rekao, tome svjedoče i ohrabrujuće poruke Rezolucije Evropskog Parlamenta za Crnu Goru gdje su pozdravljeni napori potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, te ćemo u tom smjeru nastaviti naša zalaganja u cilju ubrzanja aktivnosti u ovim poglavljima.

“Evropska budućnost ostaje prioritet svih država članica i država kandidata za članstvo u EU”, istakao je šef crnogorske diplomatije, te zahvalio na non pejperu koju su potpisali ministri vanjskih poslova Austrije, Mađarske, Poljske, Češke i Slovačke, kojim se afirmiše budućnost i učešće zemalja Regiona na Konferenciji za budućnost Evrope. On je takođe poručio da je proces proširenja od velike važnosti za EU kao i za dugoročnu stabilnost Zapadnog Balkana.

Šefica Delegacije EU Oana Popa poručila je da je maj mjesec Evrope, te da je ovakav vid sastanka veoma značajan sa aspekta kvallitetne komunikacije i sagledavanja pregovaračkog procesa Crne Gore.

“Da je Crna Gora proevropska jasno ukazuju i nedavna ispitivanja javnog mnjenja po kojima 76,6% građana podržava članstvo u EU, 70% partija je proevropski orjentisano, dok je u potpunosti usaglašena sa zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom poltikom Unije”, poručila je Popa.

Istakla je da EU čvrsto podržava članstvo zemalja Zapadnog Balkana u Uniji, ali da očekuje konkretnije rezultate u periodu koji slijedi, posebno u kontekstu sprovođenja reformske agende na putu ka EU.

Portugal podržava proces proširenja EU, kao veoma važan za evropsku budućnost – poručila je ambasadorka Pina. Ona je istakla da Portugal preduzima sve napore, ne samo kao predsjedavajuća zemlja EU, da se Međuvladina konferencija održi tokom juna, te da to bude jedan od važnih zaloga njihovog polugodišnjeg predsjedavanja.

Radulović je zahvalio sagovornicima na pomoći kako EU, tako i svih zemalja članica, tokom pandemije, te upoznao sagovornike sa epidemiološkom situacijom u zemlji, koja je znatno poboljšana, te izrazio uvjerenje da će Crna Gora spremno dočekati turističku sezonu, kao značajnog faktora za ekonomski oporavak zemlje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije