Connect with us

Integracije

VARHELJI: Borba protiv korupcije ključ pridruživanja Crne Gore

Published

on

Foto: Wikipedia

Evropski komesar za pregovore o pridruživanju Oliver Varhelji rekao je da je vladavina prava jedna od osnovnih vrijednosti EU i presudni element procesa pristupanja, koji određuje ukupan tempo pregovora Crne Gore o pristupanju Evropskoj uniji.

U odgovoru na pitanje poslanice Evropskog parlamenta Dominik Bild o malteškim investicijama u Crnoj Gori i optužbama da je u tim poslovima bilo korupcije, Varhelji je naglasio da je borba protiv korupcije u Crnoj Gori ključni cilj procesa pridruživanja.

“Očekuje se da će Crna Gora uspostaviti evidenciju efikasnih i konkretnih istraga, krivičnih gonjenja i osuda u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala. Evropska komisija pažljivo prati napredak Crne Gore u ovim oblastima, uključujući i kroz posljednji paket izvještaja o proširenju EU, koji je Evropska komisija (EK) usvojila 6. oktobra 2020. godine, i očekuje da će svi navodi o korupciji dobiti vjerodostojne, nezavisne i efikasne institucionalne odgovore”, rekao je Varhelji, a prenosi Dan.

Osvrćući se na aferu “Možura”, koja je u centru pažnje malteških investicija u Crnoj Gori, on je naglasio da nije bilo finansiranja iz Evropske unije u kontekstu projekta vjetroelektrane Možura.

“Međutim, važno je naglasiti da se finansiranjem projekata EU upravlja u Crnoj Gori, kao i drugdje, u skladu sa nizom strogih procedura upravljanja i kontrole. To uključuje tehničke i finansijske verifikacije, provjere na licu mjesta i inspekcije koje može da izvrši Evropska kancelarija za borbu protiv prevara”, naveo je Varhelji.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije