Connect with us

Politika

JOŠ JEDNA BEOGRADSKA KAMPANJA PROTIV CRNE GORE: Optužbe, lažne vijesti i spinovi

Published

on

Osim brojnih lažnih vijesti i spinova o crnogorskoj Rezoluciji o Srebrenici u srpskim medijima, i izjavama srpskih zvaničnika, nije se mogla pronaći informacija da je i parlament Srbije usvojio Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici još 2010, i to u vrijeme kada Ratko Mladić, sada osuđeni ratni zločinac, nije ni bio uhapšen

Rezolucija o genocidu o Srebrenici, koju je preksinoć usvojila Skupština Crna Gore, pokrenula je dezinformacionu kampanju beogradskih tabloida koji su u objavama navodili lažne tvrdnje i spinove da se u usvojenom aktu srpski narod naziva genocidnim, a zvanični Beograd okrivljuje za stravičan zločin iz 1995. godine.

U mnoštvu dezinformacija i lažnih vijesti koju su objavili beogradski tabloidi izdvaja se ista zakonomjernost – da je Rezolucijom srpski narod proglašen genocidnim, da se cijelom narodu utiskuje žig, kao i da su birači koji su glasali za novu vlast prevareni.

Tako su ,,Objektiv“ i ,,Informer“ objavili tekstove uz stravične naslove: ,,SRAMNO! Prvo nas proglase za GENOCIDAN narod, pa nas zovu da im SPASIMO letnju sezonu“ i ,,GORI SU I OD USTAŠA! Đukanović, Krivokapić i Bečić optužili Srbe i Srbiju za genocide“.

– Tako je na mala vrata, na dokumentu kojim se ponovo utiskuje žig cijelom srpskom narodu, okupljena nova stara koalicija – DPS, Demokrate, Ura, Bošnjačka stranka, SDP i SD, kojoj je najviše kumovao Krivokapić, kršeći pritom i zavjet dat mitroplitu Amfilohiju i još jednom iznevjerivši nade srpskog naroda u Crnoj Gori čijim glasovima se i domogao fotelje – navodi se u tekstu koje je objavio tabloid ,,Alo“ uz naslov ,,UDAR NA SRBE – Ono što ni Velika Britanija nije uspela, uradili Krivokapić, Bečić i DPS“.

ŠTA PIŠE U REZOLUCIJI CRNOGORSKOG PARLAMENTA

Iste tvrdnje, da se Rezolucijom Srbija i srpski narod proglašavaju genocidnim juče je saopštio i jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević.

– Djelovi parlamentarne većine – Demokratska Crna Gora i Ura Dritana Abazovića, zajedno sa DPS-om juče su izglasali Rezoluciju o Srebrenici u kojoj se Srbija i srpski narod proglašavaju genocidnim. To je suprotno principima na koima smo temeljili naš izborni program i na kojima smo osvojili 133.275 glasova, zahvaljujući kojima smo pobijedili Mila Đukanovića. Neshvatljivo je i šizofreno da devet mjeseci nakon izbora poslanici DPS, poslanici Demokrata i Ure izglasaju nešto što je usmjereno protiv srpskog naroda, ne samo u Srbiji, nego gdje god da živi – kazao je Knežević juče za Gradski radio.

Međutim, takve tvrdnje, najblaže rečeno, nemaju utemeljenja u činjenicama. U usvojenom dokumentu ne postoji ocjena da je sprski narod genocidan i da je zvanična Srbija odgovorna za genocid.

Rezolucija, pak, osuđuje pokušaje pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bošnjačkom, hrvatskom ili bilo kojem drugom narodu za genocid, zločine protiv čovječnosti ili druge zločine, jer odgovornost može biti isključivo individualna, a nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zločinački.

Neistinita je i tvrdnja Kneževića da se u Rezoluciji jasno vidi da će odgovarati svaki građanin Crne Gore, ukoliko bude negirao genocid. Takav član ne postoji, već se pozivaju nadležne institucije na sprovođenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Rezolucija čak osuđuje sve zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

U članu osam se navodi da se najoštrije osuđuju svi zločini počinjeni u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije i izražava saosjećanje za sve žrtve kao i za njihove porodice i naglašava značaj postizanja pravde i dugoročne podrške preživjelima i apeluje se na pomirenje u regionu.

ŠTA PIŠE U DEKLARACIJI SKUPŠTINE SRBIJE

Osim brojnih lažnih vijesti i spinova o crnogorskoj Rezoluciji o Srebrenici, u srpskim medijima i izjavama njihovih zvaničnika nije se mogla pronaći informacija da je i njihov parlament usvojio Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici još 2010, u trenutku kada još ni Ratko Mladić, sada osuđeni ratni zločinac, nije ni bio uhapšen.

– Narodna Skupština Republike Srbije najoštrije osuđuje zločin izvršen nad bošnjačkim stanovništvom u Srebrenici jula 1995. godine, na način utvrđen presudom Međunarodnog suda pravde, kao i sve društvene i političke procese i pojave koji su doveli do formiranja svijesti da se ostvarenje sopstvenih nacionalnih ciljeva može postići upotrebom oružane sile i fizičkim nasiljem nad pripadnicima drugih naroda i religija, izražavajući pri tom saučešće i izvinjenje porodicama žrtava zbog toga što nije učinjeno sve da se spriječi ova tragedija.

Narodna Skupština Republike Srbije pruža punu podršku radu državnih organa zaduženih za procesuiranje ratnih zločina i za uspješno okončanje saradnje sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju, u čemu naročitu važnost ima otkrivanje i hapšenje Ratka Mladića radi suđenja pred Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju – navodi se u Deklaraciji Skupštine Srbije.

Napade na Crnu Goru osudio je juče predsjednik Pokreta slobodnih građana Srbije, Pavle Grbović, podsjećajući i na izjavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je prije 13 godina priznao da se u Srebrenici desio genocid, da bi kasnije to negirao.

– Rezolucija o genocidu u Srebrenici koju je usvojila Skupština Crne Gore dolazi 13 godina nakon priznanja genocida od strane Dodika i 11 godina nakon usvajanja istog takvog dokumenta od strane Narodne Skupštine Republike Srbije. Deklaracija koja je usvojena 2010. godine važi i dan danas.

Čisto da znate koliki su licemjeri oni koji danas napadaju Crnu Goru. Ovo što govorim nije moje mišljenje, već činjenice potkrijepljenje dokazima – napisao je Grbović na svom Fejsbuk profilu.

Vučić: Nijesmo ovo očekivali od onih koji su nam uvijek bili najbliži

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslao je juče ,,poruku srpskom narodu u Crnoj Gori“, nakon izglasavanja Rezolucije o Srebrenici i smjene ministra Leposavića, u kojoj ne krije razočaranje zbog glasanja u Skupštini Crne Gore.

– Poštovani građani Srbije i srpski narode. Prethodnih dana i nedjelja bili smo izloženi velikim pritiscima. Očekivali smo ih od svih onih koji su učestvovali u pokušaju stvaranja takozvanog nezavisnog Kosova i od svih onih kojima ne pada lako činjenica da Srbija napreduje najbrže u svojoj istoriji. Očekivali smo ih od svih onih koji bi upravo zato željeli da Srbiju oslabe – ali nismo ih očekivali od onih koji su nam uvijek bili najbliži – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija u narednim danima ,,analizirati sve odluke crnogorskog parlamenta“, ali i naglasio da ,,nećemo donositi ishitrena rješenja“.

Vulin: Ko je glasao za Rezoluciju, zabraniti mu ulazak u Srbiju

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da će tražiti da se ulazak u Srbiju zabrani svim poslanicima koji su u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

– Predsjednik Vučić nije čovjek koji zabranjuje, ali tražiću od njega da se onima koji su glasali za Rezoluciju zabrani ulaz u Srbiju. Neka svoje porodice, dobro raspoređene po Beogradu, viđaju u Crnoj Gori – napisao je Vulin u saopštenju.

Po njegovim riječima, oni koji su u crnogorskom parlamentu glasali za rezoluciju o Srebrenici, „ispisali su se iz Srba“.

– Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić je posljednji put razočarao Srbe, poslije ove bruke više ništa od njega ne može da nas razočara – ocijenio je Vulin.

Čanak: Vulin je laž po sebi

Liga socijaldemokrata Vojvodine, Nenada Čanka, oštro osuđuje zahtjev ministra unutrašnjih poslova u Vladi Srbije Aleksandra Vulina, da se poslanicima Skupštine Crne Gore, koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici, zabrani ulazak u Srbiju.

– Od Aleksandra Vulina, portparola JUL-a i Mirjana Marković, navikli smo na sve i svašta. Jasno je da se radi o lažnom patrioti, ali i lažnom padobrancu, lažnom vojniku, lažnom policajcu, lažnom ljevičaru. Vulin je laž po sebi! On svoje lične komplekse liječi oblačenjem maskirnih uniformi i potpirivanjem nacionalističkih vatri, smatraju u partiji Nenada Čanka.

Vulin to, kako ističu, radi u cijelom regionu.

– Jedan dan je to Hrvatska, drugi dan Bosna i Hercegovina, a danas je na redu Crna Gora. Lažni patriota Vulin optužuje poslanike crnogorskog parlamenta samo zato što su ispoštovali presude Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, navodi se u saopštenju Lige socijaldemokrata Vojvodine.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije