Connect with us

Politika

JOŠ JEDNA KRIVIČNA PRIJAVA: Volkov sumnjiči Injac za zloupotrebu položaja

Published

on

Nekadašnji direktor Direktorata za ljudske resurse Ministarstva odbrane Mihailo Volkov podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu još jednu krivičnu prijavu protiv ministarke odbrane Olivere Injac tereteći je za zloupotrebu položaja, saznaje Pobjeda iz više izvora iz Ministarstva odbrane.

Volkov je u prijavi podnešenoj 13. aprila osumnjičio Injac da je umišljajno, jer je ,,znala da je njeno djelo zabranjeno“, predložila Vladi Crne Gore da se za državnog sekretara Ministarstva odbrane imenuje potpukovnik Veljko Mališić, da bi nešto kasnije, 20. januara, ,,na protivpravan način, suprotan članu 130, stav 1, tačka 3 Ustava Crne Gore“ ponovo Mališića predložila Vladi Crne Gore, ali za v.d. generalnog direktora Direktorata za logistiku.

Prema navodima krivične prijave, ministarka Injac je tim prijedlozima ,,dovela u zabludu Vladu Crne Gore koja je u neznanju da je Veljko Mališić potpukovnik sa aktivnim postavljenjem u Vojsci Crne Gore“, donijela dva protivzakonita rješenja – za imenovanje Mališića na mjesto državnog sekretara, potom i imenovanje na mjesto v.d. direktora Direktorata za logistiku.

Prema Ustavu Crne Gore, član 130, propisano je da Savjet za odbranu i bezbjednost postavlja, unapređuje i razrješava oficire Vojske Crne Gore. Potpukovnik Mališić je aktivno vojno lice pa je time, kako cijeni Volkov, prekršeno slovo Ustava, ali i Zakon o državnim službenicima i namještenicima, kao i Zakon o javnoj upravi.

Pobjeda je već pisala o slučaju Mališić, da je kao aktivni oficir Vojske Crne Gore bio imenovan za državnog sekretara, bez prethodne odluke Savjeta za odbranu koji po Ustavu i Zakonu o vojsci jedini može da odlučuje o raspoređivanju oficira.

Nakon pisanja ovog lista i pokušaja demantija iz Ministarstva odbrane, ipak je Mališić bio prinuđen da podnese ostavku, da bi ga ministarka Injac, opet bez odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost, predložila a Vlada imenovala za prvog čovjeka Direktorata za logistiku?!

Zbog svega toga Mihailo Volkov u prijavi navodi da je ministarka Injac ,,izvršila produženo krivično djelo zloupotrebe službenog položaja iz člana 416 u vezi člana 49 Krivičnog zakona Crne Gore“.

Ovo je druga krivična prijava koju podnosi Mihailo Volkov, jer je još 23. marta Specijalnom državnom tužilaštvu prijavio ministarku Injac, tereteći je za zloupotrebu položaja zbog nezakonitog zapošljavanja vojnog penzionera Miodraga Jokanovića i njegovom postavljanju u Obavještajno-bezbjednosni direktorat.

Potom je ministarka, istog dana, potpisala još rješenja kojima se Jokanoviću utvrđuje osnovna zarada, specijalni dodatak od 10 odsto, rješenje o uvećanju zarade za 30 odsto, ali mu se određuje i staž sa uvećanim trajanjem, takozvani beneficirani.

Ključna nezakonitost u pobrojanim upravnim aktima, prema mišljenju Volkova, je činjenica da je zastavnik Miodrag Jokanović penzioner od aprila 2019. godine i da je rješenjem Fonda PIO ostvario pravo na starosnu penziju.

Upravo je Jokanovićev kasniji zahtjev Fondu PIO – kojim traži obustavu isplate penzije – bio jedan od ključnih elemenata kojima Volkov dokazuje da je ministarka Injac bila svjesna nezakonitosti i da je postojao dogovor između nje i zastavnika Jokanovića da se zataška ili sakrije nezakonitost zapošljavanja vojnog penzionera.

Iako je Volkov, koga je ministarka Injac smijenila sa mjesta rukovodioca Direktorata za ljudske resurse, time i ostavila bez posla, podnio prvu krivičnu prijavu još 23. marta, Specijalno tužilaštvo još se nije izjasnilo.

Na jučerašnji, ponovljeni, upit Pobjede iz SDT-a im je rečeno da je predmet protiv ministarke Injac još u fazi izviđaja te da ne mogu da se o tome izjašnjavaju dok traje prikupljanje podataka.

Nejasno je koji se podaci traže, jer je Volkov u prijavi dostavio sva rješenja o postavljenju penzionisanog zastavnika Jokanovića na mjesto visokorangiranog državnog službenika, jednog od čelnika Obavještajno-bezbjednosnog direktorata (OBD). Nije poznato je li, povodom krivične prijave, ministarka Injac davala izjavu u Specijalnom tužilaštvu…

U međuvremenu, u Ministarstvu odbrane rade kao da je situacija normalna. Tako je u ponedjeljak, tokom posjete Sjevernoj Makedoniji, u delegaciji Ministarstva odbrane bio i penzionisani zastavnik Jokanović, usnimljen kako sjedi na čelu stola.

Što bi se reklo u vojsci – stanje redovno. Osim, ako se, jednog dana, tužilaštvo ne smiluje da okonča izviđaj i reaguje na krivične prijave. Ko zna da li će tada baš stanje biti redovno.

Optužbe za nezakonito zapošljavanje samo su dio afera koje se nižu u Ministarstvu odbrane, koje su dobrano uzdrmale sistem, ali i mrežu vojne bezbjednosti unutar te važne državne institucije, koja je jedan od ključnih činilaca saradnje Crne Gore sa NATO.

Najviše spornih poteza ministarka Injac je povukla u namjeri da ,,reorganizuje“ Obavještajno-bezbjednosni direktorat, centar za prikupljanje i razmjenu svih klasifikovanih podataka saradnje sa NATO, počev od organizacije vojnih vježbi do praćenja kretanja brodova i podmornica kroz crnogorske teritorijalne vode.

Imenovanje majora Radula Čovića i Ivice Simonovića na rukovodeća mjesta u OBD-u, bez ozbiljnih bezbjednosnih provjera koje bi eliminisale makar majora Čovića zbog kompromitacije tajnih podataka NATO – teško se može ocijeniti kao nesnalaženje ministarke bez prethodnog iskustva u menadžmentu vojne bezbjednosti.

Tim prije što je ministarka Injac imala jasno upozorenje od tadašnjeg vršioca dužnosti direktora OBD-a Aleksandra Šaranovića, iskusnog obavještajca sa značajnim konekcijama u bezbjednosnim strukturama Alijanse.

To što je Šaranović pokušao da se ,,miješa u svoj posao“ okarakterisano je kao veliki njegov grijeh, pa je uslijedila odmazda: Šaranoviću je 12. marta državna sekretarka Sandra Bulatović naredila pod prijetnjom vojne policije (!) da napušti kancelariju i kasnije zabranila ulaz u zgradu Ministarstva odbrane u Ulici Jovana Tomaševića.

U međuvremenu je preko svojih lojalnih ljudi – Predraga Lučića, Ratke Ćirović, kao i već pominjanih Veljka Mališića, Miodraga Jokanovića te majora Čovića i Simonovića – ministarka ,,zagospodarila“ obavještajnim vojnim sektorom.

No, ubrzo se pokazalo da je sistem urušen, a ugled vojske srozan: skandal sa obezbjeđivanjem makedonskih vojnika u Kolašinu, o čemu je Pobjeda već pisala, izazvao je podozrenje crnogorskih partnera iz NATO. Osim vanredne inspekcije obavještajnih NATO eksperata iz sektora bezbjednosti (NOS), počela su zvaničnim kanalima da pristižu brojna pitanja iz Brisela, ali i iz obavještajnih krugova velikih zapadnih sila.

Za samo nekolika mjeseca novi menadžment Ministarstva odbrane uspio je, makar u sektoru bezbjednosti, da gotovo uruši poziciju pouzdanog partnera koju je Crna Gora stvarala godinama.

Nesnalaženje, slučajne greške ili, ko zna, ministarka Olivera Injac ima razrađen sistem za – rušenje sistema u Vojsci Crne Gore?

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije