Connect with us

Politika

INJAC-KOPANJI: Crna Gora može da računa na podršku Hrvatske na putu ka EU

Published

on

Crna Gora i Hrvatska će nastaviti saradnju na osnovama dobrosusjedstva, međusobnog povjerenja i uvažavanja, zaključeno je na sastanku ministarke odbrane Olivere Injac i izaslanika odbrane Republike Hrvatske u Crnoj Gori pukovnika Davora Kopanjija.

Injac je istakla značaj podrške Republike Hrvatske u postizanju naših ključnih vanjskopolitičkih ciljeva, naglašavajući važnost intenzivnog dijaloga između prijateljskih zemalja, čije odnose odlikuje sadržajna saradnja i savezništvo u NATO.

Podsjetila je na činjenicu da je Crna Gora otvorila posljednje pregovaračko poglavlje tokom hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU, zahvaljujući zalaganju naših susjeda za aktuelizovanje procesa proširenja.

Zahvalila se i na hrvatskoj donaciji u vidu 10.000 vakcina protiv koronavirusa, što predstavlja još jedan dokaz solidarnosti i prijateljstva.

Pukovnik Kopanji je apostrofirao važnost otvorenog i prijateljskog odnosa dvije države, naglašavajući da Crna Gora može da računa na nedvosmislenu podršku Hrvatske u svojim daljim zalaganjima na putu ka članstvu u EU.

Posebno je naglasio odličnu saradnju u brojnim regionalnim inicijativama, kao i na bilateralnom planu.

Sagovornici su tokom susreta pozitivno ocijenili dinamiku kojom se aktuelna pitanja u bilateralnim odnosima između Crne Gore i Hrvatske rješavaju i konstatovali da će dvije države nastaviti saradnju na osnovama dobrosusjedstva, međusobnog povjerenja i uvažavanja.

Pukovnik Kopanji se sastao i sa generalnim direktorom Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general-majorom Rajkom Pešićem.

Tom prilikom je razgovarano o realizaciji aktivnosti iz Plana bilateralne saradnje u oblasti odbrane za 2021. godinu, kao i mogućnostima za dodatno unaprijeđenje saradnje ne polju odbrane u narednom periodu.

Pešić je istakao značaj i uspješnost zajedničkog učešća Vojske Crne Gore i Vojske Hrvatske u misiji Odlučna podrška u Avganistanu, što je rezultiralo jačanjem nivoa interoperabilnosti oružanih snaga dvije zemlje.

Zajednički je naglašena posvećenost pronalaženju modaliteta za dalji razvoj bilateralne odbrambene saradnje. U okviru zasebnog sastanka načelnika Generalštaba VCG, brigadnog generala Milutina Đurovića sa pukovnikom Kopanjijem, istaknut je zavidan nivo ostvarene saradnje Vojski dvije zemlje, kao i značaj školovanja crnogorskih kadeta i oficira na hrvatskim vojno-obrazovnim ustanovama.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije