Connect with us

Politika

INJAC: Odbrambena saradnja CG i Kanade izuzetno kvalitetna

Published

on

Ministarka odbrane Olivera Injac, se sastala sa izaslanikom odbrane Kanade, pukovnikom Žanom Bernijerom, te je naglašeno da je odbrambena saradnja ove dvije zemlje izuzetno kvalitetna.

Injac je izrazila zadovoljstvo prilikom za upoznavanje sa Bernijerom, poželjevši mu uspjeh u obavljanju odgovorne dužnosti.

Istakla da je odbrambena saradnja Crne Gore i Kanade izuzetno sadržajna i kvalitetna, u prilog čemu govori saradnja u okviru modernizacije Vojske Crne Gore i zajedničkog doprinosa sistemu kolektivne bezbjednosti.

Injac je naglasila saradnju sa Kanadskom privrednom korporacijom – CCC koja je rezultirala nabavkom 5 BELL helikoptera u periodu od 2018 do 2021. godine, koji su namijenjeni ne samo za potrebe Vojske Crne Gore već i za široku upotrebu u civilne svrhe i samim tim u službi građana.

Posebno je istakla saradnju u okviru Ojačanog prisustva na Istoku, eFP, unutar borbene grupe u Letoniji, koju predvodi Kanada, a u kojoj Crna Gora učestvuje od decembra 2018. godine.

Naglasila je da je 10. juna ove godine upućen VI kontigent pripadnika Vojske Crne Gore u eFP, čime Crna Gora pruža konstanatan doprinos međunarodnoj stabilnosti.

Injac je izrazila zahvalnost povodom donacije koju je Ambasada Kanade opredijelila za Crnu Goru tokom 2020 godine, a u cilju borbe protiv pandemije COVID-19 koja je bila i ostaje zdravstveni izazov na globalnom nivou.

Bernijer, koji će funkciju obavljati na nerezidentnoj osnovi, iz Beograda, R. Srbija, je izrazio zadovoljstvo realizacijom nastupne posjete Ministarstvu odbrane Crne Gore, kao i čast prilikom za obavljanje funckije izaslanika odbrane u državi koja je i pouzdan NATO saveznik i bilateralni partner Kanade.

Istakao je zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom odbrambenom saradnjom i izrazio nadu da će ista u predstojećem periodu biti još intenzivnija.

Posebno je naglasio saradnju u okviru eFP te pohvalio intenzivan doprinos Crne Gore sistemu kolektivne bezbjednosti kada je angažman u međunarodnim misijama u pitanju.

Prilikom sastanka Bernijera sa generalnim diektorom Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general majorom Rajkom Pešićem, zaključeno je da je saradnja Crne Gore i Kanade u prethodnom periodu bila obostrano zadovoljavajuća, te da se u post COVID periodu očekuje intenziviranje saradnje između dva ministarstva, kao i razmatranje novih modaliteta iste.

Na sastanku sa načelnikom Generalštaba VCG, brigadnim generalom Milutinom Đurovićem, napravljen je pregled saradnje Crne Gore i Kanade kada je u pitanju nabavka 5 BELL helikoptera kojom je modernizovano vazduhoplovrstvo Crne Gore, kao i da je sada akcenat na modernizaciji Mornarice VCG na kojem polju se otvara nova mogućnost saradnje sa Kanadom, o čemu su se sagovornici saglasili.

Bernijer se, u okviru nastupne posjete, sastao i sa v.d direktorom Obavještajno bezbjednsnog direktorata, ppuk Todorom Goranovićem.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije