Connect with us

Politika

KABINET PREDSJEDNIKA: Đukanović primio akreditive ambasadora

Published

on

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je danas akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Kanade, Kolumbije i Francuske.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je nakon prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im uspješno obavljanje diplomatske misije u Crnoj Gori u cilju daljeg unaprjeđenja međudržavnih odnosa.

Đukanović je, navodi se, informisao ambasadore o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori u kontekstu prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, tranziciji vlasti, formiranju Vlade i načinu funkcionisanja kohabitacije.

On je naglasio da kroz te procese Crna Gora pokazuje sposobnost da stalno unapređuje svoje kapacitete, ozbiljnu posvećenost reformama, i da će i iz ovog iskustva kohabitacije izaći još zrelija.

Đukanović je kazao da strateško opredjeljenje Crne Gore i članstvo u Evropskoj uniji ne smije imati alternativu jer je to obaveza i prema crnogorskim građanima, a da će on, sa funkcije predsjednika, učiniti sve da Crna Gora ostane na putu dalje evropeizacije.

On je na sastanku sa kanadskim ambasadorom, Džajlsom Normanom, rekao da je zadovoljan nivoom dosadašnjih odnosa sa prijateljskom Kanadom, koje je dodatno osnaženo partnerstvom u NATO savezu i zajedničkim aktivnostima u oblasti odbrane.

„Učešće naših i kanadskih vojnika u misiji u Letoniji, čiji se kvaliteti visoko ocjenjuju, samo je početak saradnje u okviru Alijanse“, kazao je Đukanović i dodao da je Crna Gora zainteresovana za uspostavljanje dinamičnog političkog dijaloga na najvišem nivou.

On je rekao da očekuje da će i nova Vlada pokazati potrebnu pažnju za razvoj Crne Gore kao turističke zemlje, podsjećajući na postojeće investicije u nikšićkoj pivari, u oblasti nekretnina i interesovanje za oživljavanje tradicionalne linije Bar-Bari.

Norman je rekao da Kanada želi da što više pomogne Crnoj Gori na putu razvoja u procesu integracije.

On se saglasio sa Đukanovićem da projekat Porto Montenegro još daje pozitivne signale i sjajan utisak o Crnoj Gori.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorkom Kolumbije, Karmense Haramiljo Gutieres, naveo da je zadovoljan prijateljskim odnosima sa tom državom i ocijenio da međudržavna saradnja nije razvijena u skladu sa mogućnostima.

Prema njegovim riječima, najznačajnija šansa za produbljivanje saradnje je u oblasti ekonomije i naučno-tehnološkog razvoja, za šta postoji realan prostor imajući u vidu opredjeljenje Kolumbije da bude prisutna i na evropskom tržištu, a Luka Bar može biti polazište za uspostavljanje te saradnje.

Gutieres je rekla da je Kolumbija zainteresovana da se otvori prema Balkanu.

„Crna Gora je mjesto na Balkanu gdje treba da budemo i da počnemo da sarađujemo“, kazala je ambasadorka.

Đukanović je u razgovoru sa francuskim ambasadorom Kristijanom Timonijeom ocijenio da su odnosi Crne Gore i Francuske istorijski gledano prijateljski, što je prošle godine i obilježeno 140-o godišnjicom od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

On se Francuskoj zahvalio za podršku ostvarivanju integracionih ciljeva, uz podsjećanje na ulogu te podrške i u NATO i u evropskim integracijama.

„Kapaciteti koje je Crna Gora pokazala i prilikom obnove nezavisnosti i ulaska u NATO, potvrda su odlučnosti da i evropskim putem koračamo sa punom posvećenošću reformama. To je potvrđeno i prihvatanjem nove metodologije pregovora čime smo pokazali da je važnije ostvariti standarde i u punom smislu biti zemlja koja baštini evropski sistem vrijednosti“, kazao je Đukanović.

On je ukazao na uspješne saradnje u oblasti odbrane i bezbjednosti, ističući da već veliki broj kompanija iz Francuske koje su prisutne u Crnoj Gori može biti stimulans daljoj ekonomsko-investicionoj saradnji.

Timonije je naglasio da kohabitacija vlasti treba da bude stavka više i plus za Crnu Goru, koja služi na čast jer je tranzicija obavljena u skladu sa Ustavom čiji je Predsjednik garant.

„Prisustvovali smo koraku naprijed koji je Crna Gora napravila ka evropskom putu, jer se demokratska promjena vlasti dogodila na demokratski način, u čemu smo prepoznali ulogu predsjednika, i to je bio korak u snaženju vladavine prava i evropskih vrijednosti“, kazao je ambasador.

Timonije je kazao da Francuska želi da političke promjene koje se dešavaju ostanu na evropskom kursu i da jako prate evropsku agendu.

„To su poruke koje upućujemo i pokazuju koliko želimo da Crna Gora nastavi u duhu evropskog puta“, rekao je on.

Timonije je najavio potpisivanje sporazuma o angažovanju francuske razvojne agencije što će, kako se navodi, pospješiti privrednu saradnju i druge zajedničke projekte.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije