Connect with us

Komentar

Crno na bijelom i otkud sad Andrija?

Published

on

Piše: Goran Popović

U usiljenoj svečarskoj atmosferi prvog proljetnog zasijedanja Skupštine Crne Gore na Cetinju konačno je izabrana 43. vlada, a Dritan Abazović je ulogu vicepremijera zamijenio premijerskom. Osim simboličnog preseljenja Demokratske partije socijalista sa lijeve na desnu stranu, ili obratno, zavisi sa koje strane plenarne sale gledate, posebno znakoviti su bili nastupi poslanika koalicije „Crno na bijelo“ na ovoj dugo čekanoj i jedva zakazanoj parlamentarnoj sesiji.

No, prije valja podsjetiti šta je, između ostalog, u svom stilu, uglavnom relaksiranom od činjenica, rekao predsjenik Ure i novi premijer na ovoj sjednici u pokušaju da relativizuje akciju septembarskog desanta na Cetinje i trovanje građana  suzavcem. Reče, elem, Abazović kako je „suzavac bačen tek pošto je Veselin Veljović, bivši direktor policije, udario policajca“?!  E sad, Osnovni sud na Cetinju je u ovom „predmetu“ donio oslobađajuću presudu za Veljovića, a policajac Božidar Bulatović, koji je bio tretiran kao „oštećeni“ svjedočio je da ga Veljović na Cetinju nije napao. Pa zašto onda suzavac? Imamo li to opet, već na početku novog mandata, problem sa Abazovićevom percepcijom stvarnosti i „kreativnim“ tumačenjem činjenica? Ako je tako, a izgleda da jeste, džaba smo krečili.

I šef poslaničkog kluba Miloš Konatar, frustriran valjda baš zbog hipoteke aktivnog učestvovanja Ure u kleronacionaističkoj vladi Zdravka Krivokapića i svim štetama po državu i građane koje je ona za svog mandata učinila, pokušao da pojasni kako ta bivša vlada i nije bia tako loša, te da ima rezultate „u zapljeni kokaina i smanjenju šverca cigareta“. No je najzanimjivije što je kao osnovni princip Urinog političkog djelovanja promovisao vjeru. Nešto poput Z. Krivokapića o pomjeranju planina, Konatar je rekao „ da mi u Crnoj Gori imamo mentalitetsku grešku, da prvo kažemo da je nešto nemoguće… nema nemogućih stvari ako vjerujete, a mi smo vjerovali da možemo”.

Konatar je u finalu pozvao sve druge da vjeruju Abazoviću, jer on “vjeruje u njega i očekuje da će njegov mandat ostati zlatnim slovima upisan u istoriji ove zemlje”. Amin!

Zatim se, u okviru rasprave o izboru nove predsjednice parlamenta Danijele Đurović, uključila svojim neobičnim narativom poslanica Božena Jelušić. Reče ovako: “A Crna Gora se već dugo vremena suočava sa činjenicom da joj za natalitetsku normalnu politiku nedostaje nekoliko hiljada žena u odrasloj dobi. Kada vidite taj zid Skupštine i ovaj saziv ovdje, bitku da se samo lideri dočepaju pozicija vlasti, onda vam je jasno zašto roditelji žele samo mušku djecu”. Gospođa Jelušić potom je izrazila zadovoljstvo što će nova predsjednica biti okačena na skupštinski zid, zajedno sa Vesnom Perović i još 29 muškaraca. Baš poučno!

I dok Konatar vjeruje, a Jelušić se zalaže za više žena na zidu, treći poslanik ove poslaničke grupacije, šef CIVISA Srđan Pavićević je svojom opservacijom pokazao da je crnilo dominantno na njihovom bijelom. Uporedivši incident sa kamenovanjem autobusa na Cetinju sa nacističkom likvidacijom više od dvadesetoro jevrejske djece u Varšavskom getou 1943. godine “jer su pjevali vjerske pjesmice”, poslanik Pavićević je demonstrirao visoku dozu moralne i  intelektualne insuficijencije. Njegovu neumjesnu i morbidnu komparaciju na najbolji način je obesmislio Boban Batrićević napisavši kako je poslanikova usporedba Cetinja s Varšavskim getom istovjetna ciničnom komentaru  da dr Pavićević ima isto zanimanje kao dr Mengele”. Eto tako!

Uz ovakve nastupe “crno-bijelih”, i ne čudi što je nekako “ispod radara” prošao najavljeni povratak Andrije Mandića u poslaničke klupe. Nova predsjednica Skupštine Danijela Đurović saopštila je da je Državna izborna komisija dostavila izvještaj o popuni upražnjenih poslaničkih mjesta DF-a “pa je započeo poslanički mandat Andriji Mandiću i Janku Milatoviću”.

Otkud sad Mandić?  Jer, ako ćemo pravo, popunu upražnjenih odborničkih i poslaničkih mjesta reguliše član 104 Zakona o izboru odbornika i poslanika, gdje piše: “Ako odborniku, odnosno poslaniku prestane mandat iz razloga utvrđenih u članu 101 ovog zakona, mandat dobija novi odbornik, odnosno poslanik na način utvrđen ovim članom”.

Pa kaže: “Ako na izbornoj listi sa koje je odbornik, odnosno poslanik izabran preostane isti ili veći broj kandidata od broja odbornika, odnosno poslanika kojima je prestao mandat, izabraće se onaj kandidat koji je sljedeći prema redosljedu na izbornoj listi”.

A da podsjetimo, izborna lista Koalicije za budućnost Crne Gore predata je 4. avgusta 2020. godine i na toj listi Andrija Mandić je na 81. mjestu.

Što bi sa ovim ostalim sa te liste ispred Andrije i zašto ih DIK preskoči pitanje je sad?!

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije