Connect with us

Politika

KONJEVIĆ: Poziv “odakle treba” za Krivokapića i Abazovića dan prije sjednice Odbora

Published

on

Konjević

Predsjednik i potpredsjednik Vlade, Zdravko Krivokapić i Dritan Abazović, sugerisali su da se dan prije sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu povuče sporan materijal koji je ANB dostavila a u vezi sa tajnim podacima članice NATO-a. To je, gostujući u “Drugačijoj radio vezi” na Radiju AntenaM saopštio poslanik SDP-a i član Odbora Raško Konjević.

Pita se Konjević zašto v.d. direktora ANB-a Dejan Vukšić nije povukao taj materijal, dan prije sjednice, nakon sugestije “odakle treba”!? “On je to pokušao da uradi kad su već svi poslanici imali uvid, na dan sjednice, i to je onda bilo besmisleno”, ističe Konjević.

Konjević nije mogao da saopšti od koga su Krivokapić i Abazović dobili sugestiju da se povuče materijal. “Ta osoba nije državljanin Crne Gore”, najpreciznije je što Konjević može da saopšti.

Sad je glavno pitanje: zašto Krivokapić i Vukšić nisu povukli te podatke prije sjednice, naglašava Konjević.

Još najmanje dva poslanika, pored Konjevića, kako on tvrdi, imali su podatke prije sjednice Odbora. Ostali, gro njih su ih, kaže Konjević, vidjeli na sjednici.

“Šteta bi se sanirala ili bi bila značajno manja, da je materijal povučen dan ranije, kad su Krivokapić, Abazović pa samim tim i Vukšić, bili upozoreni. To meni dodatno ukazuje da je postojala neka vrste namjere”, kaže Konjević i pita se zašto je ta namjera bila toliko jaka da se Agencija ovoliko kompromituje.

Konjević kaže i da je na čelu ANB-a osoba čiji CV nije bio adekvatan za tu funkciju a da je Dejan Vukšić izbor Krivokapića a ne Abazovića, koji je koordinator službi bezbjednosti.

“Ako je neko i ‘podmetnuo’ Vukšiću materijal, on je dan prije sjednice znao da je poslanicima dostavljen set informacija, a u koje nemaju pravo uvida. I ništa nije uradio”, ukazuje Konjević.

Odbor je, ponavlja, imao uvid u informacije strane objavještajne agencije koje ta agencija sigurno ne bi dostavila Odboru.
Konjević nije mogao da potvrdi pisanje medija da su u dokumentima pomenuti operativci CIA-e i ANB-a te da su sadržali podatke o veoma važnim operacijama i van Crne Gore.

“Zapanjujuće je da vi bez saglasnosti obavještajne agencije sa kojom ste, kroz međunarodnu saradnju, došli do seta informacija, njih distribuirate nekoj drugoj agenciji ili trećim licima. Poslanici su, u ovom slučaju, treća lica. To je nedopustivo na nivou profesionalnog standarda”, ističe Konjević.

Kaže da je urušeno partnerstvo sa stranim agencijama jer, kako navodi, povjerenje se gradi dugo, a ovako se brzo razgrađuje. Da li ovakvo ponašanje obavještajnih agencija i Vlade ima za cilj urušavanje kredibiliteta, pitao je autor emisije Darko Šuković.

„Najlakše je službu bezbjednosti’rasturit’ kad joj prekinete veze sa drugim agencijama i kad iznutra stvorite atmosferu (a bojim se da se ona na neki način stvara) u kojoj se ljudi koji rade u agenciji osjećaju nesigurno jer će svako znati ko su“, smatra Konjević, dodajući da je tajnost rada modus operandi svih bezbjednosnih službi u svijetu.

Upitan da prokomentariše mišljenje dijela javnosti, da su naše obavještajne službe postale servis ruske i srpske, Konjević kaže da ne može da odgovori precizno, jer takve informacije nema.

„Reći ću vam moj utisak: ne vjerujem da je baš tako. A da li unutar tog sektora postoje problemi i rizici da se operativna funkcionalnost naše agencije i ukupnog bezbjednosnog sektora smanji, što bi onda omogućilo upliv drugim agencijama koje nisu iz NATO država… to svakako da“, naglašava poslanik i predsjednik SDP-a.

Očekuje da nadležno tužilaštvo već danas reaguje na odavanje podataka na sjednici Odbora.

„Ne može biti neriješeno. Ili će odgovorati poslanici ili direktor ANB-a“, poručuje Konjević.

U „Drugačijoj radio vezi“, Konjević je govorio o propustima države u slučaju Simijanović i o kadrovksim promjenama u Ministarstvu odbrane.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije