Connect with us

Politika

Kontić: Krivokapićeva izjava sramno je relativizovanje rata u BiH

Published

on

U Sarajevu, u centrali Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, 18.maja održan je sastanak parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH, koje će, na izborima sljedeće godine, imati svoje kandidate i u bh entitetu Republka Srpska. Predstavnici gotovo svih opozicionih stranaka su, tokom sastanka, usvojili dokument „Pokret za državu“, kojim se obavezuju da će u narednom periodu raditi na jačanju bosanskohercegovačkog identiteta u RS i stvarati uslove za formiranje jakog građanskog političkog bloka u tom entitetu.

Ugledni jugoslovenski novinar i kolumnista Gradskog portala Boro Kontić u emisiji „Pogled u dvorište“ Gradskog radija kazao je da formiranje „trećeg bloka“ opozicije ima za cilj jačanje državotvorne bosanskohercegovačke ideje u Republici Srpskoj, koja, kako je rekao, „ne stanuje“ u tom entitetu.

„Riječ je o pokušaju opozicionih stranaka da naprave jaku političku platformu, kako bi se zajednički oduprle idejama Milorada Dodika i njemu bliskih politika i partija. Savez o kojem govorimo stvoren je gotovo godinu i po prije održavanja izbora, što znači da se stranke koje ga čine uveliko pripremaju za politički okršaj. Međutim, nijesam siguran koliko će to uroditi plodom, posebno ako imamo u vidu da se, u političkom smislu, u BiH vrijeme mjeri na dan, ne na godinu ili duže“, objašnjava Kontić.

Kontić nije optimista ni kada je riječ o najavi opozicionih stranaka da će zajedničkim snagama raditi na prevazilaženju međusobnih ideoloških i nacionalnih razlika.

„Put kroz politički život partija koje čine ovaj savez je različit: kod nekih traje tri decenije, kod drugih mnogo kraće. I njihovi politički stavovi dramatično se razlikuju. Osim plemenite ideje da se nešto učini državotvornim, ne vidim vezivno tkivo koje povezuje političare okupljene u ovom savezu“, kaže Kontić.

Komentarišući izjave vrha Predsjedništva BiH da opozicija o kojoj je riječ „ne štiti srpski nacionalni interes“, Kontić kaže da je to uobičajena retorika u Bosni i Hercegovini.

„Poražavajuće je da birači godinama glasaju za one koji olako koriste ovakve navode. Prvenstveno mislim na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, čije skaredne izjave glasačko tijelo ne kažnjava“, objašnjava Kontić.

Govoreći o uticaju Srbije i njenog predsjednika Aleksandra Vučića na Milorada Dodika i na region, Kontić naglašava da lider Srbije u bh entitetu Republika Srpska ima „božanski status“.

„Republiku Srpsku ne interesuje toliko evropski put koliko put u Srbiju. Vučićeva riječ u RS ima ogromnu težinu, baš kao što za ostatak regije ima ogromne posljedice“, ističe Kontić.

Upitan da prokomentariše da li bi negativan stav predsjednika Vučića o zajedničkom nastupu bh opozicije na parlamentarnim izborima mogao da utiče na njihovo djelovanje, Kontić odgovara da Vučića ne interesuju odnosi vlasti i opozicije unutar entiteta RS sve dok njihovi stavovi počivaju na istom principu: najbolje nam je sa Srbijom. U tom smislu, čekaju se povoljne regionalne i međunarodne prilike da se to i kartografski ozvaniči.

Osvrnuvši se na izjavu predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića da je za rat, „kao i u braku ili u ljubavi potrebno dvoje“, Kontić kaže da ta izjava duboko vrijeđa građane Bosne i Hercegovine koji su preživjeli rat.

„Konsternirajuće je da bilo koji premijer, posebno premijer Crne Gore, relativizuje stravičan rat u susjednoj državi. Ova izjava sramota je Crne Gore“, zaključio je Kontić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije