Connect with us

Politika

KRIVOKAPIĆ TVRDI DA JE UGOVOR SA SPC USAGLAŠEN: Više ne pominje dva člana protivna Ustavu

Published

on

Predsjednik Vlade na dan održavanja Sabora SPC najavio da je usaglašen tekst ugovora sa Srpskom crkvom te da treba odrediti još datum potpisivanja

Izvori Pobjede su kategorični da u proteklih par dana nije bilo usaglašavanja dokumenta, već je u pitanju isti dokument koji je 29. aprila Beogradska patrijaršija nakon dorađivanja uputila Vladi Crne Gore, što znači da premijer za isti nacrt ugovora prvo tvrdi da je sporan sa ustavnog stanovišta, a potom najavljuje da je ,,spreman za potpisivanje“

Krivokapić zaboravio na svoju izjavu o dva sporna člana protivna…

Premijer Zdravko Krivokapić najavio je juče da će temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan u najskorije vrijeme, iako je do prije samo par dana tvrdio da ugovor još nije usaglašen zbog dva člana koja nijesu u skladu sa Ustavom.

-Temeljni ugovor ću u ime Vlade Crne Gore potpisati sa SPC. Njegova svetost, patrijarh srpski, gospodin Porfirije i Vlada Crne Gore će u najskorije vrijeme usaglasiti datum potpisivanja ugovora – napisao je Krivokapić na svom Tviter profilu nekoliko sati uoči zasijedanja Sabora SPC u Beogradu.

 

PROMJENA STAVA

Prema saznanjima Pobjede, nagla promjena stava Krivokapića dovodi se u vezu sa gotovo već izvjesnim izborom episkopa budimljansko-nikšićkog i administratora Mitropolije crnogorsko-primorske SPC Joanikija Mićovića za novog mitropolita crnogorsko- primorskog.

U pitanju je nagla promjena stava premijera koji je početkom prošle sedmice kazao da ugovor sa Srpskom crkvom još nije usaglašen jer su ,,sporna dva člana koja nijesu u skladu sa Ustavom i pozitivnim pravnim propisima“.

Srpska crkva mu je ekspresno odgovorila preko bliskih portala Vidovdan i Borba poručujući da ,,tekst koji se nalazi kod premijera Zdravka Krivokapića je, što se njih tiče, konačan i potpuno usaglašen“.

-Što se SPC tiče, temeljni ugovor je usaglašen i mi smo stavili tačku na to. Sada je sve na premijeru Zdravku Krivokapiću. Ugovor koji se nalazi kod njega je što se nas tiče konačan i to je jedina verzija koju ćemo potpisati – saopštili su ti mediji pozivajući se na izvore iz samog vrha SPC.

Izvori Pobjede su kategorični da u proteklih par dana nije bilo nikakvog usaglašavanja dokumenta, već je u pitanju isti dokument koji je 29. aprila Beogradska patrijaršija, nakon jednomjesečnog dorađivanja, uputila Vladi Crne Gore, što znači da premijer za isti nacrt ugovora prvo tvrdi da je sporan sa ustavnog stanovišta, a potom najavljuje ,,da je spreman za potpisivanje“.

Krivokapić je ranije kazao da prvo treba izabrati mitropolita pa tek onda potpisati ugovor, što jer u vrhu SPC doživljeno kao ucjena.

-Tvrdnja o neusaglašenosti sa Ustavom je bila jedna vrsta ucjene da Sabor SPC koji kontroliše Aleksandar Vučić izabere poželjnog mitropolita, u ovom slučaju Joanikija – kazao je izvor Pobjede iz crkveno-političkih krugova.

IZBOR JOANIKIJA IZVJESTAN

Da je izbor Joanikija gotovo izvjestan, tvrdi i portal Vidovdan blizak vrhu Beogradske patrijaršije, koji decidno navodi da je taj izbor ,,blagoslovio srpski predsjednik Aleksandar Vučić“.

-Na par dana prije održavanja Arhijerejskog sabora SPC došlo je do izmirenja, prije svega u Crnoj Gori, između vodećih ljudi DF i vladike Joanikija. Potom i na relaciji Srbija – Crna Gora. Čini se da je oko izbora mitropolita na Cetinju napravljen opšti srpski konsenzus. Bura oko izbora novog mitropolita crnogorsko-primorskog se stišala. Mada još nije izvjesno koga će Sabor SPC postaviti na tu ključnu poziciju u crkvi, preovlađujuće je mišljenje da će to na kraju ipak biti vladika Joanikije – piše Vidovdan.

Crkvenim terminom rečeno, piše Vidovdan, predsjednik (Vučić) je blagoslovio izbor Joanikija za mitropolita uz posredovanje Demokratskog fronta.

-Aleksandru Vučiću na poziciji mitropolita svakako odgovara vladika Joanikije, kao neko ko ne gaji dvostruki identitet i ko je neupitno Srbin, ovim potezom su osujećeni planovi o stvaranju sukoba na relaciji Mitropolija – Srbija. Ideja ,,Srpskog sveta“ na kojoj predano radi vlast u Beogradu svakako da teško pada svim antisrbima u regionu, ali povezivanje i mirenje Srba je sveta dužnost ne samo srpske države već i crkve. Prošlo je vrijeme podjela i disharmonije. Oni koji su do sada politički i ekonomski profitirali na podjeli Srba i rasplamsavanju unutarsrpskih nesuglasica, i čija je jedina politika bila unositi razdor među Srbe, slobodno mogu početi da se boje za svoju budućnost, zaključuje se u tekstu Vidovdana.

Vlahović: Ugovor će biti poništen

Potpisivanje temeljnog ugovora sa SPC definitivno razotkriva odnos aktuelne Vlade Crne Gore prema crkvenom pitanju, kao i suštinu problema, ocijenio je na Tviteru Miodrag Vlahović, prvi šef diplomatije nezavisne Crne Gore i bivši crnogorski ambasador u Vašingtonu i Vatikanu.

– SPC nema pravo da to potpiše. To je ništavan ugovor. „Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi“. Dakle, biće poništeno i ispravljeno – naveo je on.

Mijović: Dijalog neophodan

Predsjednik Građanskog pokreta „Nova ljevica“ Saša Mijović zatražio je juče od predsjednika i potpredsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića da odustanu od potpisivanja ugovora o definisanju odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) dok se njegov sadržaj ne predstavi javnosti „i dok se o njemu, upravo zbog snažnog otpora i izraženih podjela, ne povede konstruktivni dijalog“.

Nova ljevica u koaliciji je sa Demokratama, jednim od konstituenata vlasti, a Mijović poručuje da su im građani dali povjerenje i mandat da doprinose miru i pomirenju, te prihvatanju različitosti i odsustvu svake diskriminacije.

– Ugovor sa SPC treba da doprinese daljim i boljim odnosima, a naročito nastavku poštovanja ljudskih prava i spuštanju tenzija u društvu. Zato je i nepotrebno, a i neprihvatljivo da se takve aktivnosti kompromituju nastupom koji se prepoznaje kao hegemonistički i osvajački, uz ignorisanje ostalih vjerskih zajednica – zaključio je Mijović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije