Connect with us

Politika

KVORUM NIJE POTREBAN: Krivokapića pitaju o prevazilaženju krize i odnosu srpskih zvaničnika prema Vladi

Published

on

Predsjedniče Vlade, imate li plan za prevazilaženje ove do sada nezabilježene političke situacije u kojoj se nalazi Crna Gora – pitaće Ivan Brajović (SD) premijera Zdravka Krivokapića na posebnoj sjednici posvećenoj premijerskom satu i poslaničkim pitanjima u vezi sa određenom temom, zakazanoj za četvrtak, 24. jun. Sjednici neće, prema ranijim najavama, prisustvovati DF i DPS, ali za održavanje posebne sjednice, po Poslovniku Skupštine, nije potreban kvorum.

Najveća opoziciona partija još od sredine maja ne učestvuje u plenarnim zasijedanjima, a poslanici Fronta bojkotuju parlament od posljednje sjednice – 17. juna, kada je, između ostalih i glasovima DPS-a, smijenjen Vladimir Leposavić sa funkcije ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava.

– Skupštinu na posebnu sjednicu saziva predsjednik Skupštine shodno članu 84 Poslovnika, s tim što rok može biti kraći od roka iz člana 85, a za rad sjednice nije potreban kvorum – posljednji je stav člana 187 najvišeg skupštinskog akta.

Raško Konjević (SD) pitaće premijera kako ocjenjuje rad Vlade u proteklih 200 dana i da li smatra da ima nepodijeljenu podršku Skupštine za nastavak rada Vlade, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima.

– Kako Vi tumačite u kontekstu najnovijih političkih događanja odnos srpskih zvaničnika prema Vladi, Vama i zvaničnoj politici Crne Gore i njenim protagonistima – pitaće Srđan Pavićević (Crno na bijelo) Krivokapića.

Pavićevića zanima i da li će najnovija događanja imati, i kakve, reperkusije na zajednički život u regionu i kvalitet susjedskih odnosa između Srbije i Crne Gore.

– Da li će se stavovi zvaničnog Beograda odraziti na turizam, trgovinu, ekonomiju, saradnju u domenu kulture i slično – pitaće Pavićević.

Amer Smailović (BS) pitaće Krivokapića šta Vlada namjerava da uradi u narednom periodu kako bi zaustavila porast broja nezaposlenih.

– Crnogorska javnost svjedok je napada na vjerske objekte, počev od septembarskog nasrtaja na džamiju u Pljevljima, pa do najnovijeg napada na Cetinjski manastir i sveštenike u njemu. Da li su ove akcije dirigovane iz centara kojima je cilj da Crnu Goru drže kao duboko podijeljeno i polarizovano društvo ili se radi i o drugim motivima usmjerenim na podrivanje bezbjednosti i stabilnosti u Crnoj Gori – pitaće Momo Koprivica (Demokrate) premijera.

Ovlašćeni predstavnici klubova poslanika postavljaće pitanja i ministru vanjskih poslova Đorđu Raduloviću, a tema će biti „Diplomatsko – konzularna mreža“. Poslanička pitanja u vezi sa određenom temom novi su institut definisan Poslovnikom Skupštine Crne Gore, od 28. decembra prošle godine, a čiji je cilj jačanje kontrolne uloga parlamenta.

Predsjednici poslaničkih klubova SD, BS i SDP-Jednoglasno, Ivan Brajovlć, Ervin Ibrahimović i Raško Konjević u dopisu šefu parlamenta Aleksi Bečiću predložili su o kojoj temi će se raspravljati.

– Saglasno članu 193a Poslovnika Skupštine Crne Gore, a imajući u vidu odluku poslanika DPS-a da ne učestvuju u radu plenuma, kao šefovi ostalih poslaničkih klubova parlamentarne opozicije predlažemo da na osmoj – posebnoj sjednici Prvog redovnog zasijedanja u 2021. godini ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović odgovara na poslanička pitanja na temu: „Diplomatsko-konzularna mreža“ – naveli su u dopisu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije