Connect with us

Politika

NE IDE MU SE IZ VLADE: Leposavić odbio da napusti kabinet dok ga Skupština ne razriješi

Published

on

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić, na osnovu člana 105 Ustava Crne Gore, zatražiće od Skupštine razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, zbog njegovog skandaloznog negiranja genocida u Srebrenici, u parlamentu 26. marta, i dovođenja u pitanje legitimiteta međunarodnih sudova koji su izrekli presude za ovaj užasni zločin.

Krivokapić je juče sazvao vanrednu konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da je donio jednu od najtežih odluka u životu, na koju je, kako je rekao, bio prinuđen, s obzirom na činjenicu da je Leposavić prvo u petak, pa opet juče, kada je premijer od njega zatražio da podnese ostavku, to odbio.

TRI GREŠKE

Premijer je saopštio i da će Leposavić ostati na poziciji minstra do izbora novog, jer „ne želi ni tu funkciju da zamrzne, već želi da i dalje obavlja tu funkciju“.

“To je njegovo pravo dok ne bude razriješen. Ja ću biti taj koji će permanentno da daje zadatke ministru”, najavio je on.

Požalio se crnogorskoj javnosti i da ovu Vladu ruše svi, iznutra i spolja.

“I pozicija i opozicija, i okruženje i centar. Ovu Vladu niko ne doživljava kao svoju”,istakao je on.

Vidno uzrujan ispričao je kako je svakom ministru dao punu slobodu, a onda je pobrojao tri situacije u kojima je Leposavić zloupotrijebio.

Prvo su mu, kako je rekao, ,,progledali kroz prste“ kada je najavio zakon o amnestiji ako presuda za slučaj pokušaja terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. postane pravosnažna.

Krivokapić je okrivio direktno Leposavića i za prve javne kritike koje su sa međunarodnih adresa stigle na račun njegove vlade – prijedlog izmjena dva tužilačka zakona.

“Kad gledate formalno-pravno, ministar nije bio saučesnik u tom dijelu, ali jeste. Jer je u trenutku prihvatanja zakona rekao svim šefovima poslaničkih klubova da je to dobro, ne vodeći računa da je to direktno svađa sa međunarodnom zajednicom. Naši vidici moraju da budu širi”, saopštio je juče Krivokapić.

Treća situacija, iz koje se Leposavić nije mogao izvući, bila je javno negiranje genocida u Srebrenici.

“Njegov odgovor na poslaničko pitanje ne može da bude privatna stvar. Ovdje mi nijesmo privatno, ovdje smo da štitimo interese svih građana. Njegova obaveza je bila da odgovori na pitanje u duhu politike ove vlade, a ne u duhu akademske rasprave”, rekao je premijer.

Ministar pravde, kako je juče rekao Krivokapić, oglušio se i o njegov zahtjev da revidira svoje stavove o genocidu. Dva dana poslije istupa u Skupštini premjer je, kako je kazao, poslao poruku Leposaviću „da on sam treba da se vadi za ono što je zakuvao“, ali umjesto „vađenja“, u ponedjeljak je uslijedila nova izjava Leposavića, koja je, kako je rekao premijer, „ostala na istom fonu“.

“Nijesam mogao sebi dopustiti taj luksuz, nego sam u ime Vlade reagovao i kazao ono što je činjenično stanje – da je Skupština 2009. donijela Deklaraciju kojom se potvrđuje Rezolucija Evropskog parlamenta”, rekao je Krivokapić.

Međutim, u tom saopštenju, koje je uslijedilo tek nakon oštrih reakcija relevenatnih međunarodnih adresa i njihovog zahtjeva da se Vlada nedvosmisleno izjasni da se u Srebrenici dogodio genocid – ona to ipak nije učinila.

Objašnjavajući razloge za svoju odluku, Krivokapić je istakao da bi razumio da je takvu izjavu dao ministar poljoprivrede.

“Rekao bih da je to uradio iz neznanja, ali on je ministar pravde, to je drugačiji nivo kompetencije. Nedopustivo je da ministar pravde iznosi svoje privatne stavove”, smatra Krivokapić.

U Vladi, kako je kazao, svi imaju isti stav – da to što je međunarodno prihvaćeno poštuju do kraja.

PET PITANJA

Rekao je i da je juče ujutro na sjednici postavio pet pitanja – da li on dobro vodi Vladu, da li je Vlada 100 odsto orjentisana ka Evropskoj uniji, da li jedan čovjek može biti važniji od vlade i države, zašto je samo Vlada na tapetu, zašto nije i Skuština i da li ovu smjenu treba da urade oni sami ili neko drugi.

“Ovdje pritiskaju svi ovu vladu. Zašto ne pritiskaju permanentno sudstvo i tužilaštvo? Šta je to sa nama? Zašto smo samo mi na tapetu? Zašto na tapetu nije i Skupština koja nije donijela mnogobrojne zakone, koji čekaju i kišaju se”, ljutito je konstatovao premijer.

Ocijenio je i kako Skupština nije donijela najznačajniji zakon kojim bi mogli da razvlaste RTCG, koju je optužio da šalje poruke mržnje?!

Požalio se premijer kako nosi teško breme koje je nasljeđe „i koje je toliko teško da“ ga ne može opisati.

“Ali ću ga u interesu ovoga naroda nositi sve dotle dokle narodu bude odgovaralo”, poručio je on, uz molbu građanima da razumiju odluku o razrješenju Leposavića.

Kategoričan je i da su evidentni pokušaji rušenja Vlade iznutra, da su stvorena dva bloka – „jedan ultra srpski, drugi drugi ultra komitsko-patriotski“ i da on ne može sam protiv svih.

“Obaveza Skupštine je da radi svoj posao, a ne da postavlja hiljadu poslaničkih pitanja koja su vrlo često provokatorska, koja žele da pokažu dominaciju”, naglasio je premijer.

Najavljujići da nas čekaju sve teži dani konstatovao je da se nižu afere.

” I evo, suzbijete pandemiju, napadaju nas zbog bezbjednosti. Prođe bezbjednost, napadaju nas zbog izjave ministra. I to tako oholo, bezočno, oni isti koji su mnogo štošta radili i doprinijeli ovom istom problemu”, rekao je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanja da li se smjenom Leposavića otvorio prostor da kadar Demokratskog fronta dobije poziciju ministra pravde, Krivokapić je rekao da će to mjesto biti rezervisano za eksperta.

“Nijesam razmišljao, niti mi pada na pamet, da razmišljam o tome ko će biti na tom mjestu”, istakao je on.

Ustvrdio je i da nije bio pod pritiskom stranih ambasada da se, nakon skandalozne izjave, smijeni Leposavić.

“Vrlo sam crnogorski nastrojen prema pritisku, tako da moja odluka nije donešena na bazi ucjena, pritiska, komitiskih skupova, stavova SDP-a, SD-a”, naveo je Krivokapić.

Rekao je i da neće da prejudicira kakav će biti stav Skupštine, ali i istakao da je obaveza Skupštine da poštuje stav premijera.

” Ako ne bude tako, imamo korake koje mogu da nagovijestim, ali mislim da bi bilo hipotetički. Mislim da se ne stvara nikakva nova većina iako provijavaju drugačiji stavovi “, dodao je Krivokapić.

Na pitanje da li je Leposavić odbio da napravi prijedloge tužilačkih zakona po preporukama Venecijanske komisije, Krivokapić je odgovorio da nije i da će Zakon o Tužilačkom savjetu uskoro naći u Skupštini.

Vladimir Leposavić je doktor pravnih nauka, a u žižu je dospio nakon što je angažovan u pravnom timu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori formiranom za pregovore sa prethodnom Vladom o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Grupa građana u petak je pokrenula peticiju za smjenu Vladimira Leposavića zbog njegovih skandaloznih izjava o genocidu u Srebrenici, a juče ujutro Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Liberalna partija, Bošnjačka stranka, Socijaldemokratska partija, članice Albanske koalicije Jednoglasno, Albanska lista i Građanska inicijativa „21. maj“ takođe su inicirale peticiju za njegovu smjenu.

Poslanica DF: Časnije bi bilo da Krivokapić podnese ostavku

Poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović poručila je da nije iznenađena odlukom premijera o smjeni ministra Leposavića i pozvala je Zdravka Krivokapića da podnese ostavku.

“Časnije je bilo da Krivokapić podnese ostavku onog trenutka kad je odlučio da izda ljude koji su ga podržali nego što opoziva Leposavića”, navela je Božović, dodajući da je ovakva odluka bruka i za Vladu i za parlament.

Božović je navela i da Vlada dozvoljava da konačnu riječ o svakom pitanju donose strane ambasade.

“Još opasnije od svega je što je Krivokapić na presu istakao da su Srbi i komite isto… Sad su mu Srbi, pa i Leposavić krivi za njegovo nesnalaženje i sluđenost u koju nas je sve ugurao”, zaključila je Božović.

Demokrate traže od Leposavića da prihvati žrtvu i ne ruši Vladu

Poslanik Demokrata Boris Bogdanović poručio je da ta partija neće smijeniti ministra Vladimira Leposavića sa DPS, ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine.

“Ministar Leposavić je napravio veliku grešku svojom izjavom o Srebrenici, zato što nije jasno saopštio u odgovoru na poslaničko pitanje da se saglasno presudi međunarodnog suda pravde u Srebrenici desio genocid, pri čemu je utvrđena pojedinačna, a ne kolektivna odgovornost… Niti ćemo braniti ministra od nesporne greške, niti ćemo ga smjenjivati sa DPS-om, ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine”, poručio je Bogdanović.

Ministar Leposavić, kazao je on, ako misli dobro parlamentarnoj većini i Vladi, „trebalo bi da zna da niti jedan pojedinac ne smije biti iznad potrebe striktnog čuvanja izborne volje građana i partnerskih odnosa Vlade i parlamentarne većine“.

“Niti Leposavić, niti nesloga unutar parlamentarne većine, niti bilo koji drugi pojedinac, pa makar to bio i Aleksa Bečić ne smije dovesti do pada Vlade. To bi bila pogubna greška. Niti jedan pojedinac nije toliko bitan koliko je važna Crna Gora i izborna volja građana Crne Gore. I svaka žrtva je toga vrijedna”, istakao je Bogdanović.

Iz Socijalističke narodne partije saopštili su da neće podržati smjenu Leposavića.

“Ova odluka ne znači atak na Vladu. Međutim, nikad nećemo biti dio družine koja će podići ruku za razrješenje člana prve demokratske Vlade u istoriji Crne Gore, a u kojoj su i DPS i njegovi sateliti”, zaključuju u SNP-u.

DPS: Podrška za smjenu, iako je iznuđen potez

I pored iznuđenog poteza da se smijeni Vladimir Leposavić, aktuelna Vlada je, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista, izgubila kredibilitet da predstavlja izvršnu vlast države Crne Gore.

Portparol DPS-a Miloš Nikolić ocijenio je da Krivokapić pokušava da izbjegne neminovan gubitak povjerenja međunarodnih partnera i da se suoči sa zahtjevima mnogobrojnih građana koji potpisuju peticiju za smjenu ministra koji ne priznaje odluke međunarodnih sudova.

“Krivokapić, ovim manevrom želi da zataška činjenicu, da je njegova Vlada zvaničnim saopštenjem takođe pokušala da relativizuje zločin u Srebrenici, i da je koristila sintagmu o „genocidnom narodu i onima koji to nijesu“ iako se takva formulacija ne navodi niti u jednom pravnom dokumentu, niti u presudi o genocidu u Srebrenici”,istakao je Nikolić.

Socijaldemokrate su saopštile da podržavaju inicijativu za smjenu Leposavića, i pored činjenice da je iznuđena, zbog opradanog pritiska međunarodne i domaće javnosti i pozvali su Krivokapića da i sam podnese ostavku.

I Bošnjačka stranka pozdravila je odluku premijera, uz ocjenu da vjeruju „da je ovo otklon od politike negiranja genocida“.

“Ovakva odluka sigurno je donešena i pod pritiskom međunarodne zajednice, koja je nedvosmisleno i jasno poručila Vladi Crne Gore i svim njenim ministrima, da se u Srebrenici desio genocid”, istakli su oni.

Liberlana partija zahtijeva da ostavke podnesu i svi vladini funkcioneri i političari koji su otvoreno pružali podršku Leposaviću i branili ga. Podsjetili su na izjavu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića da ministar pravde nije negirao genocid u Srebrenici.

Lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević pohvalio je odluku premijera Zdravka Krivokapića.

” Zahvaljujemo premijeru na podršci interperlaciji SDP za smjenu ministra Leposavića”, naveo je Konjević na Tviteru.

Vlahović: Cijela Vlada mora da ode

Poslije sramotnog obrazloženja i nastupa premijera Zdravka Krivokapića cijela Vlada mora da ode, napisao je na Tviteru Miodrag Vlahović, bivši ambasador Crne Gore pri Svetoj Stolici i Malteškom redu i nekadašnji šef crnogorske diplomatije.

“Logika nekih inostranih faktora „da im damo još jednu šansu“, da su to „greške zbog neiskustva“ i tako dalje, duboko je pogrešna i opasna”, istakao je on.

Reagujući na okupljanja u Crnoj Gori i Srbiji zbog smjene Leposavića, nekadašnji šef diplomatije Crne Gore, na Tviteru je napisao da su „reakcije u Beogradu, izjave srpskog ministra, ‘spontana’ okupljanja i blokade puteva u Crnoj Gori, izjave sveštenika SPC koji ‘tumače’ crnogorske zakone i Ustav sve jedna te ista poruka: Crna Gora može da ima samo onu vladu koju podržavaju SPC, ‘narod’ i srpska vlast. Marionete!“.

Vulin: Krivokapić pokazao da mu nije stalo do Srba

Ministar policije Srbije Aleksandar Vulin reagovao je na odluku Zdravka Krivokapića, navodeći da je premijer još jednom pokazao da mu nije nimalo stalo do toga šta misle i osjećaju i Srbi i Srbija.

“Premijer je dobro znao što je to uradio, poruku smo razumjeli, po njoj ćemo i postupati. Pokazao je da mu nije stalo do Srba”, rekao je Vulin.

Dodao je da oni koji mrze Srbe uvijek nađu zajednički jezik, prenose Večernje novosti.

“Ne bi me čudila da u antisrpskoj politici potraži podršku Mila Đukanovića. Oni koji mrze Srbe se uvijek prepoznaju i na kraju nađu zajednički jezik”, zaključio je on.

Džomić: Premijer nema ustavno pravo da razrješava ministre

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve Velibor Džomić saopštio je da predsjednik Vlade, a ni Vlada nemaju ustavno pravo da biraju i razrješavaju ministre nego je to nadležnost Skupštine.

“Shodno članu 105 stav 3 Ustava Crne Gore, ministra na prijedlog predsjednika Vlade razrješava Skupština. Dakle, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić ima obavezu da vrši svoje ustavne i zakonske nadležnosti do odluke Skupštine po prijedlogu predsjednika Vlade… Radom ministarstva u ovom slučaju ne može da rukovodi predsjednik Vlade ili državni sekretar. Ministre, vršite svoje dužnosti”, poručio mu je Džomić.

Adžić: Svako ko blokira evropski put Crne Gore ne treba da bude dio Vlade

Iz Građanskog pokreta Ura oglasili su preko Filipa Adžića, savjetnika potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, koji je na svom Fejsbuk profilu poručio da „svako ko usporava ili blokira evropski put Crne Gore ne treba da bude dio Vlade“.

” Nijedan pojedinac nije i neće biti iznad nacionalnih interesa i države”, poručio je on.

Lider Ure i nosilac liste „Crno na bijelo“ koja je dala podršku za formiranje nove vlasti Dritan Abazović nije se oglašavao, ali se oglasila članica ove liste Stranka pravde i pomirenja s pozivom Demokratama da zauzmu jasan stav i iskažu političku hrabrost da zarad budućnosti svih građana Crne Gore podrže smjenu ministra Leposavića.

“Od Demokrata tražimo i da se izjasne stoje li iza stavova njihove funkcionerke Nevenke Bošković Ćirović, koja permanentno sije podjele preko svog Fejsbuk profila “, saopštili su oni.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije