Connect with us

Politika

LP: Krivokapićeve prijetnje sramne, nekad mu nijesu smetali protesti

Published

on

Liberalna partija

Prijetnje koje je premijer Zdravko Krivokapić uputio prosvjetarima su sramne, poručili su iz Liberalne partije.

Iz te stranke su podsjetili da konvencija 87 o slobodi udruživanja i zaštita prava na organizovanje Međunarodne organizacije rada, predstavlja stub i obavezu svih država da se pridržavaju i da poštuju međunarodno priznate i usvojene postulate.

Takođe podsjećaju da je Crna Gora rafitikovala tu konvenciju 3. juna 2006. godine i da je mora poštovati.

„Svojom agresivnom prijetnjom prosvetarima, premijer Crne Gore, grubo je prekršio nekoliko međunarodnih konvencija koje se odnose na pravo na udruživanje, pravo na štrajk a takođe i osnovno ljudsko pravo, pravo na rad! Ali osim toga, on je prekršio i veliki broj zakona Crne Gore, kao što je Zakon o štrajku, pa i sam Ustav Crne Gore, ali ovo već ne čudi, jer u toku svoje vladavine (nešto oko 2 mjeseca) nije ispoštovao niti jedan zakon Crne Gore” ističu iz LP.

Takođe navode da u Crnoj Gori postoje nezavisne organizacije koje se bave zaštitom prava zaposlenih, sindikati, kao i civilni sektor koji se moraju uključiti u ovakve pregovore i ovu problematiku.

„Napomenućemo premijera da za rješavanje ovakvih situacija ne postoji u demokratskoj praksi termin vikanje na prosvjetare, već postoji termin dijalog, koji je okosnica svakog demokratskog društva. Iako možda nije bio najbolji, do 30. avgusta, Crna Gora se navodila kao primjer uspješnog uključivanja aktera u proces dijaloga. Od formiranja nove Vlade Crna Gora se posmatra kao primjer negativne prakse i totalnog mraka i nestanka dijaloga. Vidjećemo kako će i međunarodna zajednica ocijeniti sve to jer u vremenu kakvo jeste, odstupiti od dijaloga šalje zemlju samo u jednu stranu, a to je propast! A nadamo se i podržavamo obije sindikalne centrale, da se oglase i da se konačno pozicioniraju u novonastaloj situaciji i zaštite zaposlene u Crnoj Gori” navedeno je u saopštenju.

Oni se pitaju zbog čega premijer nije prijetio njegovim liderima kada su predvodili litije.

„Zašto tada nije pozvao da se smanje plate svima koji su napuštali svoja radna mjesta i tjerali djecu da se priključe istim? Ipak, u sistemu kakav postaje Crna Gora zabranjeno je iskazati nezadovoljstvo štrajkom zbog visine zarada, ali je veoma poželjno i prihvatljivo da vjersku problematiku rješavamo na ulicama!”

„Prijetnjama koje su se mogle čuti, uvodi se novi metod upravljanja prisila, koju ako ne budu slušali slijedi odmazda. Vjerovatno se ponosi činjenicom da ovaj način upravljanja upravo počinje sa stubom razvoja svake države, prosvjetarima. Nadamo se da je bio samo loš dan za premijera, i da će uputiti izvinjenje svim prosvjetarima, i da će konačno početi da razmišlja kao Zdravko Krivokapić prije litija i prije titule premijera jer je i on tada bio profesor, pa i možda nekad uputio bunt protiv sistema! Tad nisu smetali štrajkovi i protesti, a sad smetaju. Ali kako on, tako i većina njegovih apostola je zaboravilo šta su bili i gdje su radili pa su većinu svojih kolega odstranili i ponizili. No, zemlja je okrugla, ničija nije vječno gorela pa će im se isto vratiti”, zaključili su u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije