Connect with us

Politika

MANDIĆ: Skupština da što prije stavi na glasanje tužilačke zakone

Published

on

Jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić pozvao je rukovodstvo Skupštine da što prije stavi na dnevni red predloge tužilačkih zakona, a parlamentarnu većinu da usvoji te akte.

On je podsjetio da su prije nešto više od mjesec zakoni povučeni i rekao da su dobili smo čvrsta uvjeravanja da će biti ponovo 18. marta na dnevnom redu Skupštine i da je mišljenje Venecijanske komisije samo formalnost.

Mandić je kazao da VK u mišljenju nigdje nije navela da predlozi DF-a nijesu u skladu sa Ustavom i međunarodnom praksom.

“Pozivamo i tražimo od Skupštine, parlamentarne većine čiji smo dio da ispunimo ono što smo obećali građanima, iglaamo tužilacke zakone i pripremimo Crnu Goru za borbu protiv kriminala i korupcije”, rekao je Mandić na konferenciji za novinare.

Kako je istakao, nemaju izgovora da nešto mijenjaju i odustanu od onoga što su obećali crnogorskim građanima.

“Ne treba da prihvatimo da na naše odluke utiče bilo ko. Ako je Crna Gora nezavisna država, iako njen parlament radi u skladu sa Ustavom nema razloga da nas bilo ko zaustavlja. Mislimo da možemo da vodimo politiku u interesu građana Crne Gore”, rekao je Mandić.

Kako je naveo, zabrinuti su položajem zakonodavne vlasti i Skupštine, da ona ne obavlja one poslove i ne izglasava zakone oko kojih postoji saglasnost.

Mandić je ponovio da su imali čvrste dogovore da će tužilačke zakone do 18. marta usvojiti u nepromijenjom obliku ili sa manjim promjenama.

“Procjenjujem da će ljudi koji drže do svoje riječi već narednih dana vratiti zakone na dnevni red i da ćemo obezbijediti dovoljan broj glasova da krene borba protiv kriminala i korupcije, da ćemo dobiti ljude koji će moći da vode tu borbu na bolji način”, rekao je Mandić.

Jedan od lidera DF-a Milan Knežević kazao je da je Front izmjenom tužilačkih zakona želio istinsku reformu tužilačkog i pravosudnog sistema.

On je rekao da ih nije iznenadilo mišljenje Venecijanske komisije koje nije obavezno i da tužilačke zakone treba usvojiti bez obzira na te preporuke.

Knežević je istakao da se VK se svojim mišljenjem sukobila direktno sa Evropskom komisijom.

“U novoj metodologiji jasno piše da ne možemo otvoriti i zatvoriti nijedno poglavlje dok ne zatvorimo poglavlje vezano za vladavinu prava, koje obuhvata borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i ostvarimo napredak u vladavini prava. Kako ćemo da zatvorimo poglavlja 23 i 24 sa ovako korumpiranim tužilaštvom?”, pitao je Knežević.

Kako je naveo, činjenica da su Zoran Pažin i Srđan Darmanović članovi Venecijanske komisije najbolje govori kakvo je moglo da bude savjetodavno mišljenje tog tijela.

Knežević smatra da je neophodno da kolegijum predsjednika Skupštine opet vrati u proceduru predložene tužilačke zakone.

“Možemo da uvažimo nešto što ima u preporukama, ali ne i što zadire u suštinu”, naglasio je Knežević.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije