Connect with us

Politika

MANDIĆ ZA POLITIKU: Da je živ Amfilohije, mnogo toga bi bilo drugačije, mnogi žele da unište DF

Published

on

Andrija Mandić (FOTO: Novosti)

 

“Vladika je dobro znao da samo oni koji su se prethodnih godina dosledno, odlučno i javno legitimisali kao protivnici režima imaju dovoljno hrabrosti, znanja i motiva da taj posao odrade do kraja i bez ustručavanja.”

„Nema sumnje da je blaženopočivavši mitropolit imao najbolje namjere kada je predložio da Zdravko Krivokapić vodi Vladu Crne Gore nakon izbora 30. avgusta, ali je on, takođe, dobro znao da ta vlada mora da ima snažnu podršku političkih stranaka. U manastiru Dajbabe, nekolika dana nakon pobjede na izborima, upravo je od mene i kolega Medojevića i Kneževića tražio da naše političke stranke uđu u vladu i zajedno sa drugim strankama pobjednicama izbora u potpunosti razmontiramo antipravoslavni i kriminalu sklon režim Mila Đukanovića”, kaže u razgovoru za „Politiku” Andrija Mandić, jedan od lidera Demokratskog fronta i predsednik Nove srpske demokratije.

„Siguran sam da bi mnogo toga bilo drugačije da je mitropolit Amfilohije živ. Vladika je dobro znao da samo oni koji su se prethodnih godina dosljedno, odlučno i javno legitimisali kao protivnici režima imaju dovoljno hrabrosti, znanja i motiva da taj posao odrade do kraja i bez ustručavanja. Nakon toga dogovora, mandatar Krivokapić je javno i u pisanom obliku našoj koaliciji ponudio mjesta potpredsjednika vlade i devet ministarstava. Bili smo mnogo iznenađeni kada je na sastanku, koji je Krivokapić organizovao nekoliko sati nakon upokojenja mitropolita Amfilohija, iznenada odustao od tog predloga i izašao sa neočekivanim zahtjevom o vladi bez političara, a koju bi činile samo nestranačke ličnosti. Nedobronamjerna, a vrlo dobro organizovana propaganda je ovu istinu o tim događajima zatrpala ogromnom količinom besprizornih laži, insinuacija i podmetanja, tako da se tek odskora, bez viška emocija, može sagledati velika uloga mitropolita Amfilohija u rušenju diktatorskog režima kao i predloga vezanih za formiranje nove vlade, koji su nažalost odbačeni par sati nakon njegove smrti”.

Nova vlada još nije kompletirala timove u ministarstvima, raznim upravama, agencijama i javnim preduzećima. Da li su ih u tome omele partije, kako kažu, ili je riječ o nečemu drugom?

Od početka je formiranje ove vlade krenulo nekim ’neobičnim’ i neuobičajenim tokom, kakav sigurno nije viđen nigdje u Evropi. Partije parlamentarne većine su čak pristale i na vlastito isključenje iz sastava vlade i one su najzaslužnije što je vlada poslije mnogo različitih zahtjeva mandatara, često i kontradiktornih, na kraju izglasana.

Ova zemlja se nalazi u velikoj krizi, jer od vremena hiperinflacije nije bilo gore situacije u našoj ekonomiji nego što je ova sada. Crna Gora će na kraju godine imati jedan od najlošijih rezultata po pitanju BDP-a u Evropi, više od 17 odsto pada. Javni dug je dostigao 100 odsto BDP-a. Stopa nezaposlenosti je dostigla gotovo 20 odsto još u trećem kvartalu prošle godine. Prihod od sektora turizma je za 88 odsto niži u 2020. u odnosu na 2019. godinu. U prošloj godini taj prihod je bio 122 miliona eura, a u 2019. više od milijardu eura. Oporavak ekonomije u ovoj 2021. godini zavisiće u najvećoj mjeri od oporavka ključnih sektora poput turizma, ugostiteljstva, saobraćaja.

Naravno. Mnogi su zainteresovani da dosljednu političku opciju poput DF-a i legitimnih političkih predstavnika srpskog naroda stave pod kontrolu, ili ako im to ne pođe za rukom, da nas unište. Ne zaboravite da su DF i NSD pobijedili najgoru diktaturu u Evropi, koja je htjela da nas uništi čak i golom silom, progonom, torturom, montiranim sudskim procesima, policijom, mafijom… Ako smo mogli da pobijedimo takvog neprijatelja, zašto mislite da može da nas porazi bilo ko drugi. Nadam se da neće biti takvih u Crnoj Gori. Zašto bi se neki ovdašnji političari poigravali sa vlastitom budućnošću, jer se zna da se nisu politički dobro proveli svi oni koji su do sada udarali na DF.

Ne osjeća se ni boljitak u odnosima sa Srbijom, iako je iz vaše koalicije to bilo jedno od obećanja. Kako ćete ne samo vi, već i premijer Krivokapić, koji je predvodio koaliciju na izborima, to objasniti svojim pristalicama?

Dobri odnosi sa Srbijom treba da budu apsolutni prioritet. Vlada Crne Gore nema logično objašnjenje zašto već nije realizovala ključno izborno obećanje, a to je izgradnja najboljih mogućih odnosa sa Srbijom. Sigurno Krivokapić i članovi njegovog kabineta znaju odgovor na jednostavno pitanje: odakle je najlakše iz regiona dovesti turiste u Crnu Goru? Mislim da nije teško zaključiti i odakle bi mogle doći i ozbiljne direktne investicije. Naši odnosi, nažalost, ne popravljaju se glupim i bezrazložnim protjerivanjem ambasadora Srbije iz Crne Gore i nedozvoljavanjem njegovog povratka, niti hamletovskim dilemama tipa: da li je novoj vladi, koju je dominantno glasao srpski narod Crne Gore, politika i interesi prištinskih separatista bliža od politike Srbije.

Očigledno je da je nova vlada kao svoj agitprop odabrala koncern „Vijesti”, novine, televiziju i portal. Intervjue, saopštenja, važne informacije, rezervišu samo za njih.

Vlada svakako ima pravo da odabere na koji način će se predstavljati u javnosti. Međutim, većina pripadnika vlade, iz nekog meni nepoznatog razloga, izabrala je da im glavna medijska podrška bude koncern koji je u privatnom vlasništvu, a koji je od svog osnivanja pa do današnjeg vremena ostao dosljedan u antisrpskom i antipravoslavnom djelovanju. Mediji u privatnom vlasništvu vode uređivačku politiku saglasno željama vlasnika i ja ne mogu ništa da zamjerim privatnom kapitalu i njegovim interesima. Međutim, dužan sam da uočim da vlada ne drži mnogo do onih privatnih medija koji nemaju takvu antisrpsku dosljednost. Lično bih volio da vlada koju je dominantno podržao srpski narod, uvaži i poštuje medije koji su okrenuti brizi i zaštiti interesa naše nacionalne zajednice.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije